Noul obiectiv al Guvernului! Autoritățile vor fi obligate să cumpere produse și servicii ecologice
În următorii șase ani, autoritățile statului vor trebui să procure tot mai multe produse și servicii ecologice prin intermediul achizițiilor publice. Până în 2020, volumul acestora ar trebui să ajungă la 15% din totalul achizițiilor. Acest obiectiv și l-a propus Ministerul Finanțelor care implementează în R. Moldova un mini-proiect în cadrul Programului „Ecologizarea economiei în Vecinătatea Estică”.
„Începând cu luna aprilie s-a făcut o analiză a pieței și a cadrului legal existent care urmează a fi îmbunătățit. Noul sistem va permite să dezvoltăm în special sectorul privat care va oferi produse, servicii și lucrări care vor minimaliza prejudiciul adus mediului și vor maximaliza beneficiile sociale. Autoritățile contractante vor fi obligate să facă chiziții durabile într-o anumită măsură”, a explicat viceministrul Finanțelor, Ștefan Creangă.
Președintele Asociației Obștești „ProRuralInvest", Viorel Gherciu a explicat cum va funcționa la modul practic sistemul de achiziții publice durabile. Acesta a adus drept exemplu alimentația copiilor în cadrul instituțiilor de învățământ. O anumită parte din produsele alimentare procurate, mai ales fructele și legumele, vor trebui să fie ecologice. „Prin intermediul achizițiilor publice se procură anual produse alimentare în valoare de 700 de milioane de lei. Dacă măcar șapte milioane se vor cheltui pentru produse ECO va fi un succes”, afirmă Gherciu.
Deocamdată, obiectivul este greu de atins ținând cont de faptul că în R. Moldova sunt înregistrați doar 60 de producători ecologici, iar 95% din produse sunt exportate.
Expertul Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM), Farid Yaker, a lăudat R. Moldova că este lider printre statele din cadrul Parteneriatului Estic la capitolul achiziții publice durabile. „Ați realizat un lucru de preț și ați bătut recordul în implementarea acestui proiect. Ați făcut cel mai rapid toți pașii necesari. Acum există un cadru bun pentru practică”, a declarat Farid Yaker în cadrul unei conferințe de presă.
Precizăm că prin intermediul achizițiilor publice se fac cheltuieli considerabile în R. Moldova. În anul 2013 cifra a depășit opt miliarde de lei.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski