Noul ministru al Justiției, „în SOLDA lui Plahotniuc”? Alexandru Tănase spune cine i-a propus să fie membru al Guvernului Filip
Revenit în fruntea Ministerului Justiției după șapte ani, Alexandru Tănase spune că în următoarele 6-7 luni are obiectivul să promoveze proiecte de legi care să rezolve cele mai stringente probleme din justiția R. Moldova.
„Am revenit la Ministerul Justiției la propunerea premierul Pavel Filip, cu care am ținut legătura și după ce am plecat de la Curtea Constituțională. Dânsul dorea să afle păreri despre cum merg lucrurile din justiție de la persoane din afara sistemului. Am revenit, pentru că am încredere în intențiile sincere ale premierului Filip și ale colegilor mei de a schimba ceva în justiție”, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova.
Sursa citată a subliniat că nimeni nu trebuie să se aștepte că dânsul va face o curățenie totală în justiție și a explicat de ce: „Curățenie nu poate face nici ministrul, nici Guvernul, nici președintele republicii sau altcineva. Doar Consiliul Superior al Magistraturii poate face asta. Ministrul poate promova doar unele proiecte de legi care ar impulsiona acest proces. Anume asta vrem să facem. Pentru că suntem într-un an electoral, iar agenda Parlamentului va fi încărcată, avem la dispoziție 6-7 luni pentru a promova anumite proiecte de legi care să rezolve cele mai stringente probleme din justiție. Aceste probleme sunt și în procuratură sau avocatură. Mai sunt unele proiecte lansate, dar care nu au fost duse la capăt”.
De asemenea, acesta a precizat că nu pot fi schimbate lucrurile în justiție atât timp cât nu va exista măcar un minimum de încredere din partea societății. „Noi trebuie să generăm mai mulți pioneri în interiorul sistemului judecătoresc. Am și eu temerea că acești 250 de judecători noi să nu fie absorbiți de sistem. Anume aici vom interveni cel mai dur. Anume ca acești oameni necompromiși, în mare parte, să devină forța motrică în justiție. Mai e vorba și de sprijinul societății. Dacă societatea nu va oferi acest sprijin, atunci orice reformă riscă să fie compromisă. Orice reformă ține de percepția oamenilor. Aici va interveni și Agenția Națională pentru Integritate (ANI), care va avea un rol-cheie în verificarea integrității, inclusiv a judecătorilor. Avem și un CSM nou, iar resetarea lui e o oportunitate de a veni cu alte mesaje publice. Justiția nu face astăzi dreptate, din păcate. Chiar și atunci când dă soluții corecte, oamenii nu au senzația că li s-a făcut dreptate. Justiția nu trebuie făcută doar corect, dar să fie făcut astfel încât oamenii să vadă că se face dreptate. Este o chestiune de percepție”, este de părere noul ministru al Justiției.
În alt context, Tănase a menționat că-și menține declarația de la mijlocul anului trecut, atunci când afirma că există îngrijorări despre starea democrației în R. Moldova și că a revenit în Guvern că vrea să schimbe lucrurile. „Nu s-au schimbat multe de atunci. Dacă justiția nu e funcțională, atunci până la totalitarism e un singur pas. Avem probleme, dar fiecare poate spune și declara ce dorește. (Inclusiv faptul că ați fi în solda lui Vlad Plahotniuc – intervenția moderatorului n.r.). Astăzi poți să-l pui pe oricare în solda cuiva. Dacă se permite asta, atunci pot spune că avem democrație. Riscul deraierii de la democrație la totalitarism persistă în orice societate”, a conchis Alexandru Tănase.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania