Noul ministru al Justiției a DEZVĂLUIT ce se va întâmpla cu cei PATRU candidați preselectați pentru funcția de procuror general
Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, susține că noul procuror general va fi ales în conformitate cu modificările efectuate în luna septembrie la Legea Procuraturii. Astfel, acesta spune că obligația dânsului ca ministru e să transmită Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) lista celor patru candidați preselectați de comisia de concurs.
„Noul procuror general va fi ales conform legislației în vigoare. Comisia de pe lângă Ministerul Justiției preselectează candidații, lista este prezentată la CSP, iar un candidat este propus președintelui pentru numire. Astfel, ministrul Justiției, premierul sau altcineva nu poate să nu execute o lege în vigoare”, a spus Nagacevschi.
Cel mai probabil, noul ministru va înainta CSP anume lista celor patru candidați selectați de comisie. „În presă s-a vorbit că a fost anulat concursul, dar nu am văzut ordinul ministrului de anulare. L-a văzut cineva? Dacă ordinul nu e anulat, atunci nu e obligația ministrului să evalueze candidații. Obligația mea e să transmit lista la CSP. Asta în situația când nu există nicio hotărâre a comisiei de preselecție de a anula concursul”.
Acesta a mai adăugat că nu poate să se dea cu părerea privind discuțiile potrivit cărora Alexandru Stoianoglo ar fi favoritul președintelui Igor Dodon pentru funcția de procuror general. „Eu nu știu cine și al cui candidat este. Eu voi fi ministru al Justiției, nu ministrul PSRM, PAS sau PPDA”, a conchis noul ministru al Justiției.
Menționăm că în lista scurtă care urma să ajungă la Consiliul Superior al Procurorilor erau incluși Alexandr Stoianoglo, Vladislav Gribincea, Oleg Crîșmaru și Veaceslav Soltan.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți