Noul mecanism de monitorizare a copiilor refugiați din Ucraina, lansat de Ministerul Educației și Cercetării: Mai multă incluziune în școli și grădinițe


Ministerul Educației și Cercetării, împreună ciu Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite, Agenția ONU pentru Refugiați și Organele Locale de Specialitate în Domeniul Învățământului (OLSDÎ), au lansat un mecanism nou de monitorizare a copiilor refugiați din Ucraina. Aceștia fie sunt înscriși în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, fie participă la cursuri online bazate pe programa ucraineană.
Prin intermediul acestui mecanism, fiecare OLSDÎ va desemna un responsabil pentru coordonarea înregistrării. Persoana desemnată va distribui formularele, pe care MEC le-a elaborat, către unitățile de învățământ pentru a fi completate de părinți. În urma completării, aceste formulare vor fi verificate, iar datele finale vor fi transmise ministerului.
Înregistrarea pentru copiii înscriși în școlile din Republica Moldova se va realiza direct în cadrul instituției de învățământ. Pentru cei care învață online în Ucraina, există opțiunea de a completa formularul fizic la OLSDÎ sau de a-l descărca și trimite prin e-mail ulterior.
„Implementarea acestui mecanism de evidență ne va permite să obținem o imagine clară asupra numărului real de copii refugiați integrați în sistemul educațional, indiferent dacă studiază fizic sau în mediul online. Acest lucru va asigura incluziunea tuturor copiilor, fără excepție", a subliniat Ivan Duminica, șeful Serviciului politici în domeniul relațiilor interetnice de la MEC, în cadrul unei ședințe cu OLSDÎ în cadrul căruia a fost prezentat mecanismul.
Conform celor mai recente date centralizate, 3 510 copii refugiați sunt înregistrați în instituțiile de învățământ general din Republica Moldova. Dintre aceștia, 2 530 frecventează școlile, iar 980 sunt în grădinițe.











































































