Noul candidat al PSDE la funcția de PREȘEDINTE al R. Moldova, care optează pentru „o politică externă echilibrată”, provoacă o RUPTURĂ în formațiunea lui Ion Sula: „Voi lua o decizie privind activitatea de vicepreședinte și membru de partid”
Partidul Social Democrat European (PSDE) a decis astăzi să-l înainteze în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din 20 octombrie pe omul de afaceri, fostul deputat Valeriu Pleșca. Acest lucru s-ar fi întâmplat fără un consens în interiorul formațiunii, afirmă vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc.
Liderul PSDE, Ion Sula, este convins că „experiența politică” a lui Pleșca ar fi făcut diferența, după ce fostul candidat propus de formațiune, Grigore Belestecinic, a decis că nu e cazul să participe la scrutinul prezidențial.
„PSDE și-a propus să fie un promotor al coagulării forțelor democratice proeuropene, pentru a oferi o alternativă electoratului proeuropean și pentru a contribui la asigurarea și în continuare a R. Moldova cu o guvernare proeuropeană. Am spus că vom oferi platforma noastră tuturor care vor subscrie acestui obiectiv. Astăzi anunț o nouă mișcare în acest sens, care reprezintă și o premieră în politica din R. Moldova. Biroul permanent al PSDE a decis în ședința de ieri să-l înainteze pe Valeriu Pleșca la funcția de președinte al R. Moldova. Experiența sa politică și profesională ne fac încrezători că va reuși să facă față tuturor provocărilor și să atingă obiectivele noastre comune. Suntem siguri de efectele benefice ale acestei decizii pentru formațiune și R. Moldova”, a declarat Sula într-un briefing de presă.
De partea cealaltă, Valeriu Pleșca a mulțumit formațiunii pentru desemnare. „Tot ce am pus la cale, inclusiv sarcina stabilită de Biroul permanent al formațiunii, va fi realizate. Pentru mine politica nu e ceva nou. Am fost deputat, lider de partid, conducător într-un minister strategic (Ministrul Apărării). Eu îmi doresc să întăresc parcursul european al R. Moldova”, a spus Pleșca, care într-un recent editorial opta pentru o politică externă echilibrată.
Vicepreședintele formațiunii, Eremei Priseajniuc, afirmă că decizia, potrivit căreia Pleșca va fi candidatul la prezidențiale ar fi fost luată exclusiv de Ion Sula.
„Îmi exprim nedumerirea și îngrijorarea cu privire la recentele decizii luate de președintele partidului. Promovarea unui candidat din afara partidului pentru alegerile prezidențiale subminează încrederea în procesul nostru intern democratic și devalorizează semnificația membrilor proprii ai partidului, care, în opinia mea, sunt personalități capabile să rezolve orice problemă a țării. De aceea, acest act nu corespunde normelor democratice și demonstrează o lipsă de respect față de propriii colegi și membri. Procesele decizionale trebuie să fie transparente și incluzive. Din păcate, recentele evenimente au demonstrat o lipsă de respect pentru aceste principii fundamentale”, a spus Priseajniuc, cu referire la înaintarea candidaturii lui Pleșca.
Astfel, vicepreședintele PSDE ia în calcul părăsirea formațiunii conduse de Ion Sula.
„În acest context, urmează să iau o decizie referitoare la activitatea mea de vicepreședinte și membru de partid. Sper că această reflecție va sublinia necesitatea unui dialog intern mai profund și a unei realinieri cu valorile noastre fundamentale, dar și va schimba atitudinea conducerii partidului față de propriii membri. Știu că printre membrii partidului sunt colegi care împărtășesc viziunea mea pentru un partid dedicat binelui comun”, a conchis sursa citată.
Menționăm că Valeriu Pleșca s-a aflat în mijlocul unui scandal politic la începutul anilor 2000. Acesta a plecat peste hotare și a trimis de acolo un fax prin care anunța că cere azil politic, pentru că ar fi fost persecutat de Vladimir Voronin. Totuși, acesta s-a întors în R. Moldova și Vladimir Voronin l-a numit ministru al Apărării.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România