Nouă puncte în Programul de guvernare al Guvernului Recean, care vizează problema transnistreană
Negocieri în formatul „1+1”, combaterea acțiunilor de dezinformare și informarea corectă a opiniei publice de pe ambele maluri ale Nistrului, eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații, inclusiv asigurarea accesului permanent și nestingherit al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, precum și asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est sunt acțiunile pe care și le propune Guvernul Recean în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean.
Noul Cabinet de miniștri își mai propune intensificarea dialogului cu partenerii internaționali implicați în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în vederea menținerii stabilității și a evitării escaladării tensiunilor în regiune.
Totodată, instituția condusă de vicepremierul Oleg Serebrian va promova politici în vederea restabilirii spațiilor naționale unice vamal, fiscal, economic și educațional.
Acțiunile din programul guvernamental aprobat joi, 16 februarie, de Parlament vor fi detaliate în planul de acțiuni al Guvernului Republicii Moldova și în documentele programatice relevante, cu stabilirea indicatorilor de produs, termenilor de realizare și a autorităților responsabile de implementare.
Acțiuni prioritare la capitolul reintegrării R. Moldova, stabilite de Guvernul Recean:
1. Continuarea dialogului în formatul de negocieri 1+1 și în cadrul grupurilor de lucru sectoriale în vederea identificării soluțiilor tehnice pentru cele mai stringente probleme cu care se confruntă locuitorii din raioanele de est ale țării și din Zona de Securitate.
2. Intensificarea dialogului cu partenerii internaționali implicați în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană în vederea menținerii stabilității și a evitării escaladării tensiunilor.
3. Consolidarea parteneriatelor cu societatea civilă în vederea restabilirii încrederii între ambele maluri ale Nistrului.
4. Combaterea acțiunilor de dezinformare și informarea corectă a opiniei publice de pe ambele maluri ale Nistrului despre esența politicilor de reintegrare a republicii.
5. Promovarea unor politici coerente în vederea restabilirii spațiilor naționale unice (vamal, fiscal, economic, educațional ș.a.).
6. Realizarea acțiunilor de protejare a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în perimetrul transnistrean.
7. Eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații, inclusiv asigurarea accesului permanent și nestingherit al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole amplasate după traseul Camenca-Tiraspol.
8. Asigurarea bunei funcționări a școlilor cu predare în limba română din raioanele de est ale țării și mun. Tighina, precum și extinderea cooperării cu alte instituții de învățământ din regiune în vederea încadrării acestora în spațiul educațional al Republicii Moldova.
9. Promovarea acțiunilor menite să sprijine cultura națională în raioanele de est ale republicii.
România investește în cea mai râvnită resursă a planetei: ,,Putem să devinim un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice"
Metodele prin care să identifici și să blochezi vecinii care îți folosesc WiFi-ul fără permisiune
Dosarul trotuarelor din Chișinău: Șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană și adjunctul acestuia, dar și patru reprezentanți ai unor agenți economici, la Penitenciarul nr.13 pentru 30 de zile