Nouă persoane din R. Moldova, deposedate de 175 000 de lei: Le telefonau victimelor, se prezentau drept funcționari bancari și le luau banii de pe carduri
Nouă cetățeni ai R. Moldova au căzut în plasa unei grupări criminale și au rămas fără banii de pe cardurile lor bancare.
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că i-a trimis pe banca acuzaților pe membrii grupării care au deposedat nouă victime de peste 175 000 de lei, după ce le-au abordat la telefon și s-au prezentat ca fiind funcționari bancari.
Cei trei tineri de 18, 21 și 22 de ani, originari din Chișinău și Ungheni, și-au implementat schema în perioada decembrie 2021 - februarie 2022. Aceștia telefonau victimele în calitate de „ofițeri de securitate pe fraude bancare” ai patru bănci din R. Moldova. Deținătorii de carduri erau speriați că cineva ar încerca să le fure banii și erau întrebați dacă știu persoana cu un nume inventat de ei, care chipurile încerca să extragă banii de pe contul lor.
Ca să le „salveze” banii, învinuiții le cereau victimelor datele lor personale bancare confidențiale, precum data nașterii, parola secretă și codul CVV, inclusiv codurile pe care victimele le primeau pe telefon, pentru efectuarea tranzacțiilor. Mai mult, aceștia le spuneau victimelor că trebuie să depoziteze banii pe un alt cont, „mai sigur”, sau să blocheze cardurile, după care le trimiteau SMS cu mesaje false despre „blocarea cu succes a cartelei bancare”.
„În realitate, după ce primeau de la victime datele confidențiale cerute, aceștia le accesau conturile pe paginile de internet ale băncilor sau prin aplicațiile telefonice, de unde transferau banii pe alte conturi bancare (prin operațiunea obișnuită „P2P”) – ale mamei, tatălui sau prietenilor. Iar în unele cazuri, aceștia foloseau datele obținute fraudulos pentru generarea unui cod („cash by code” – opțiune oferită de bancă clienților) care le permitea extragerea banilor din bancomat, fără ca să dețină efectiv cartela bancară a victimei. Ulterior, aceștia transferau banii pe conturi în monede electronice – criptovalută. În multe cazuri, victimele observau caracteristici suspecte în comportamentul învinuiților, dar după ce sesizau banca sau își verificau direct contul bancar constatau că deja au fost deposedați de sume importante de bani”, arată PCCOCS într-un comunicat de presă.
Cei trei tineri riscă închisoare de la 2 la 6 ani.
Exercițiu de amploare la Ștefan Vodă: Peste 200 de persoane, implicate într-o simulare a inundațiilor în Răscăieți. Participanții au fost instruiți inclusiv în tehnici de îndiguire cu saci de nisip
ATENȚIE, șoferi! Se schimbă regulile de circulație în zona Aeroportului Internațional Chișinău
Zelenski a sunat-o pe Maia Sandu şi a invitat-o la Kiev