Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin: ,,Creatura" rusă găsită de CIA în SUA, ce tulbură mințile americanilor
Noua metodă a spionului KGB Vladimir Putin a țintit Statele Unite, cu scopul de a tulbura mințile americanilor înainte de alegerile din toamna acestui an. Însă, CIA-ul a descoperit că această creatură rusă reprezentată de mesaje video postate pe rețelele de socializare au un singur scop: acela de a-l defăima pe președintele Joe Biden.
Luna trecută, pe rețelele de socializare a început să circule un videoclip care pretindea să spună povestea unei ferme de troli pe internet din Kiev, care vizează alegerile americane. Multe dintre videoclipuri încearcă să atragă alegătorii de dreapta cu mesaje false despre președintele Biden, spun experții, potrivit The New York Times.
Vorbind în engleză cu accent slav, „Videoclipurile rusești de dezinformare îl defăimează pe Joe Biden înaintea alegerilor din SUA. Apoi, spune ea, după o vizită a unor americani misterioși care erau „probabil de la CIA”, grupul a început să trimită mesaje publicului american în sprijinul președintelui Biden.
„Ni s-a spus că noua noastră țintă sunt Statele Unite ale Americii, în special alegerile viitoare”, spune femeia din videoclip. „Pe scurt, ni s-a cerut să facem totul pentru a-l împiedica pe Donald Trump să câștige alegerile.”
Videoclipul este fals, parte a unui efort de a întuneca dezbaterea politică dinaintea alegerilor din SUA.
Oficialii americani spun că videoclipul este în concordanță cu operațiunile rusești de dezinformare, deoarece războinicii de pe internet aliniați cu Rusia par să-și perfecționeze strategia. Unele dintre vechile tactici din 2016 sau 2020 ar putea fi folosite din nou, cu noi rafinamente.
O analiză a videoclipului realizată de agențiile de informații americane a constatat că vocea lui „Olesya” a fost generată sintetic, a declarat joi un oficial de informații, un potențial semn al modului în care agenții ruși îmbină tehnici noi cu tactici vechi.
Deși s-au confruntat mult cu privire la rolul pe care inteligența artificială l-ar putea juca anul acesta în păcălirea alegătorilor, actualii și foștii oficiali au spus că videoclipurile sunt una dintre cele mai imediate amenințări.
Microsoft a spus că videoclipul cu „Olesya” provine probabil de la un grup pe care îl numește Storm-1516, o colecție de experți în dezinformare, care acum se concentrează pe crearea de videoclipuri despre care speră că ar putea deveni virale în America.
Cel mai probabil, grupul include veterani ai Agenției de Cercetare pe Internet, o fermă de troli aliniată la Kremlin, care a încercat să influențeze alegerile din 2016. Agenția era condusă de Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner care a condus o rebeliune împotriva Kremlinului și apoi a fost ucis într-un accident de avion despre care oficialii americani și aliați cred că a fost orchestrat de agențiile de informații ruse.
Microsoft a spus că grupul include și oameni asociați cu Valeri Korovin, figura de top a unui grup de reflecție obscur din Moscova numit Centrul pentru Expertiză Geopolitică, o organizație conservatoare afiliată lui Aleksandr Dugin, un scriitor ultranaționalist care se confruntă cu sancțiunile SUA pentru rolul său în recrutarea luptătorilor pentru război.
Agenții ruși se apropie de videoclipuri, multe dintre ele care pretind în mod fals a fi făcute de jurnaliști independenți sau denunțători. Videoclipurile, spre deosebire de postările pe blog sau pe rețelele sociale, sunt mai probabil să se răspândească dincolo de marginile conspiraționale ale Americii și să devină parte a discursului mainstream.
Miercuri după-amiază, Avril D. Haines, directorul serviciilor de informații naționale, a declarat Comisiei de informații a Senatului că Rusia este cea mai activă amenințare la adresa alegerilor viitoare. Rusia, a spus ea, încearcă să erodeze încrederea în instituțiile democratice, să exacerbeze diviziunile sociale și să submineze sprijinul pentru Ucraina.
„Rusia se bazează pe un vast aparat de influență multimedia, care constă din serviciile sale de informații, actorii cibernetici, proxy-urile media de stat și trolii de rețele sociale”, a spus ea. „Moscova consideră cel mai probabil astfel de operațiuni ca pe un mijloc de a dărâma Statele Unite.”
Mai multe grupuri din Rusia promovează dezinformarea care vizează America. Pe lângă videoclipuri, spun cercetătorii și oficialii guvernamentali, Rusia a creat o mână de site-uri de știri locale false americane și le folosește pentru a promova propaganda Kremlinului, presărată cu povești despre crime, politică și cultură.
Generalul Paul M. Nakasone, care s-a retras din Armată în acest an și este fostul director al Agenției Naționale de Securitate, a spus că cea mai bună apărare împotriva dezinformării ruse a rămas aceeași: identificarea acesteia și publicarea impulsului propagandistic. Statele Unite, a spus el, trebuie să-și extindă schimbul de informații atât pe plan intern, cât și în întreaga lume, astfel încât oamenii să poată identifica și respinge dezinformarea răspândită de Moscova.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania