12:37:08 19.11.2024
Stiri

Noua invenție care înlocuiește centrala termică și încălzește foarte bine casa. E o variantă mai ieftină

Actualitate 19.11.2024 07:30 Vizualizări1421 Autor: ZiarulNational
Noua invenție care înlocuiește centrala termică și încălzește foarte bine casa. E o variantă mai ieftină


Scoția testează o soluție inovatoare pentru încălzirea caselor vechi cu izolație slabă: „tapetul electric”. Această tehnologie ar putea înlocui centralele pe gaz, oferind căldură fără arderea de combustibili fosili, relatează Interesting Engineering.

Aproximativ 84% dintre locuințele din Scoția sunt încălzite prin arderea gazului, ceea ce contribuie la 36% din emisiile anuale de carbon ale țării. În plus, multe dintre aceste locuințe sunt construcții istorice, cu izolație deficitară, ceea ce le face să piardă căldura mult mai rapid decât clădirile moderne.

Folosirea gazului pentru încălzire și izolarea insuficientă duc la creșterea consumului de combustibili fosili și la intensificarea emisiilor de carbon. Pentru a combate această problemă, a fost creat „tapetul electric”, o tehnologie care oferă o alternativă ecologică și eficientă.

„Tapetul electric” constă într-un strat subțire cu benzi de cupru și grafen care generează radiații infraroșii, încălzind încăperile fără emisii poluante. Alimentarea se poate face cu energie electrică provenită de la fermele eoliene marine, oferind o soluție sustenabilă.

Tapetul se montează pe tavan și începe să încălzească spațiul în doar câteva minute, fără să emită gaze dăunătoare pentru calitatea aerului interior.

Eficiența sistemului este monitorizată cu ajutorul senzorilor și tehnologiilor de inteligență artificială, iar feedback-ul utilizatorilor a fost pozitiv până în prezent. Proiectul este susținut de coaliția Scotland Beyond Net Zero, care include experți în climă și durabilitate de la mai multe universități. Scopul inițiativei este să accelereze tranziția Scoției către neutralitatea emisiilor de carbon.

,,Proiecte pilot inovatoare precum acesta sunt vitale atunci când se analizează cea mai bună modalitate de a contribui la reducerea costurilor energetice și a emisiilor”, a declarat Ruairi Kelly, consilier municipal din Glasgow.

Lisanne Gibson, lider al coaliției și director adjunct pentru cercetare la Universitatea din Dundee, a explicat că fondul de finanțare a fost creat pentru a stimula colaborările între instituții academice, comunități locale, guvern și sectorul privat, astfel încât să fie găsite soluții durabile pentru provocările climatice.

,,Fondul inițial a fost conceput pentru a consolida parteneriatele de cercetare interinstituționale dintre universitățile din Scoția și organizațiile externe, inclusiv grupurile comunitare, organismele guvernamentale și sectorul privat”, a declarat Lisanne Gibson, președinte al Scotland Beyond Net Zero și, de asemenea, director adjunct pentru cercetare la Universitatea din Dundee.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md