NOU // Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor fi obligați să activeze cinci ani în instituțiile din teritoriu unde vor fi repartizați: Statul le va achita cheltuielile de drum
Tinerii specialiști din domeniul medicinei și farmaciei vor fi obligați să activeze cel puțin cinci ani în instituțiile medicale din teritoriu unde vor fi repartizați după absolvirea studiilor. Parlamentul a extins astăzi perioada respectivă, care era de trei ani până acum.
De asemenea, lucrătorii medico-sanitari și farmaceutici, angajați în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din orașe și sate, inclusiv din componența municipiilor Chișinău și Bălți, care au domiciliul aflat în afara localității unde activează, vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru navetă, dar și de alte facilități și o indemnizație unică de la stat.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, susține că noile modificări la legislație au drept scop atragerea și menținerea în sistemul medical a tinerilor specialiști, în special în zonele rurale și în orașele mici, unde se atestă о insuficiență de cadre medicale. Ea a declarat în plenul Parlamentului că au fost raportate foarte puține cazuri când absolvenții cu studii superioare de licență în medicină și cu studii postuniversitare de rezidențiat nu acceptă repartizarea în teritoriu.
În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații acordate din bugetul de stat au fost incluși și tineri specialiști cu studii superioare de licență precum optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi etc.
Menționăm că, în anul 2022, în sistemul sănătății din R. Moldova activau circa 12 600 de medici și 23 687 de personal medical cu studii medii. Un deficit mare de specialiști se înregistrează în medicină de familie, anestezie și terapie intensivă, radiologie și imagistică medicală, medicină internă, medicină de urgență, cardiologie și pediatrie.
DOC // Trei MINIȘTRI din Guvernul Recean au fost EXCLUȘI din Consiliul Suprem de Securitate. Cine face parte din CSS
R. Moldova apelează la energia de URGENȚĂ, care este foarte scumpă. Deficitul total constituie 484 MWh
Uniunea Europeană oferă un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova și Ucraina, în valoare de 148 de milioane de euro