NOU // Platformele online de TAXI, obligate să se înregistreze oficial în R. Moldova și să achite toate taxele prevăzute de legislație în bugetul public: Câștiguri medii de cel puțin un milion de lei pe zi numai în municipiul Chișinău
Toți deținătorii de platforme și aplicații de comenzi de taxi vor fi obligați să se înregistreze juridic pe teritoriul Republicii Moldova, iar serviciile online să fie utilizate doar prin intermediul operatorilor de transport care prestează servicii de taxi.
Un proiect de lege care prevede acest lucru, elaborat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a fost votat astăzi în primă lectură de către Parlament.
Potrivit inițiativei, deținătorii de platforme vor prezenta trimestrial Agenției Naționale pentru Transport Auto lista vehiculelor și a tuturor șoferilor care operează curse în regim de taxi. În context, vor fi introduse modificări la Codul contravențional, pentru ca încălcările admise de cei care dețin platforme sau transportatorii să fie penalizați.
Potrivit deputatei PAS Marina Morozova, în Chișinău există peste 100 de firme de taxi care gestionează peste 2 500 de autoturisme. Zilnic, în Chișinău sunt efectuate între 45 000 și 60 000 de comenzi pentru serviciile de taxi, ceea ce înseamnă venituri medii zilnice de cel puțin un milion de lei pentru operatorii din domeniu.
Legalizarea și transparentizarea activității taximetriștilor ar aduce anual în bugetul public venituri de circa 30 de milioane de lei, potrivit calculelor prezentate de Morozova la tribuna Parlamentului.
O altă prevedere a inițiativei legislative îi obligă pe administratorii unităților de transport să îi informeze pe călători despre disponibilitatea unor servicii auxiliare (scaunul pentru copii sau transferul animalelor de companie), precum și despre tarifele aferente utilizării acestor servicii suplimentare.
Autorii inițiativei legislative mai propun eliminarea obligativității ca șoferii să dețină fizic certificatul de competențe profesionale, iar acesta să fie verificat digital, așa cum se întâmplă în cazul permisului de conducere sau a certificatului de înmatriculare. Totodată, se propune ca termenul de valabilitate a certificatului de competențe profesionale să fie extins de la trei la cinci ani.
Proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski