06:39:42 10.01.2025
Stiri

NOU // Harbuzul cu miez GALBEN, tot mai căutat de cumpărători

Social 24.08.2017 14:20 Vizualizări3917 Autor: Ziarul National
NOU // Harbuzul cu miez GALBEN, tot mai căutat de cumpărători Agrointel.ro

Pepenele cu miez galben s-a dovedit o investiție profitabilă pentru un fermier din Ialomița, România. Nicolae Paraschiv (50 de ani), din localitatea Slobozia, cultivă pepeni de vreo 20 de ani, iar de curând a decis să investească și în harbuzul cu miez galben, cultură care nu l-a dezamăgit. Pe lângă cererea în continuă creștere, fermierul a descoperit că hibridul cultivat de el este foarte bun și pentru diabetici.

Agrointel.ro scrie că tTotul a început acum circa 20 ani, când Nicolae Paraschiv a cultivat primele plante de pepene ca un hobby. În scurt timp însă, acest pasiunea s-a transformat într-o afacere profitabilă.

„Mă ocup de pepeni de vreo 20 de ani. După Revoluție, la vreo 6-7 ani am început să pun lubeniță. Inițial a fost un hobby până când a devenit afacere. Ne-am chinuit, am cumpărat tot mai mult pământ și altceva ce să pui, dacă nu pepeni? Eu nu m-am gândit să cultiv pepene cu miez galben, în schimb piața „s-a gândit”. Ei au vrut să vină și cu altceva pe piață”, a spus ialomițeanul.

Un lucru la care fermierul din Slobozia nu se aștepta a fost ca hibridul ales de el pentru cultura de pepene galben – hibridul Janosek, dă rezulte foarte bune chiar și pentru diabetici, Janosek având un conținut scăzut de zaharoză.

„Pepenele cu miez galben pe care îl pun eu nu prea e dulce. Unii spun că e bun și pentru cei care au diabet, pentru că nu are foarte multă zaharoză în el și este foarte bun. Am prieteni care aveau rude cu diabet și mi-au zis să le dau și lor, pentru că au auzit că este foarte bun. Au mâncat și nu au avut nicio problemă. M-am mirat și eu. Pui un produs și te trezești că îl pot mânca și alții care nu aveau voie să mănânce. Chiar a fost o surpriză și pentru mine când am auzit”, a declarat încă uimit ialomițeanul.

Nicolae Paraschiv a cultivat anul acesta șase hectare de pepene cu miez galben și singurul regret al fermierului este că nu a pus o suprafață mai mare întrucât s-a dovedit a fi un real succes pe piață.

„Fac parte dintr-o cooperativă, suntem 5 băieți, avem mai mult pământ. Eu am pus pepene cu miez galben pe vreo 6 ha anul acesta, dar a fost o greșeală. Trebuia să punem mai mult. Nu am știut că cererea este așa mare și am pus mai puțin. S-a cerut foarte, foarte mult, Carrefour în general ne-a cerut foarte mult, iar acum văd că și Auchan cere cantități mari”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

În timp ce pepenii clasici sunt vânduți la prețuri infime, prețul lubeniței cu miez galben se menține ridicat chiar și în plin sezon.

„Pepenele cu miez galben s-a vândut foarte bine pe piață. Prețul a fost foarte bun, am început cu 1,2 roni pe kilogram, bine, l-am scos și puțin mai târziu, apoi l-am dat cu 1 leu, iar acum îl dăm cu 90 de bani kilogramul. Pentru noi e bine, dacă ne gândim că pe cel verde îl dăm pe degeaba. Sigur anul viitor vom merge mai mult pe hibridul cu miezul galben”, a adăugat Nicolae Paraschiv.

Citiți continuarea articolului AICI.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md