NOU // Panouri fotovoltaice pe blocurile locative sau parc fotovoltaic unic pentru mai multe primării: Guvernul facilitează dezvoltarea domeniului energiei verzi în R. Moldova
Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, iar primăriile vor putea crea în comun parcuri fotovoltaice pentru a asigura consumul de energie în localitățile respective.
Aceste lucruri vor deveni posibile după ce Parlamentul va susține amendamentele la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, aprobate astăzi de Guvern.
Totuși, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a îndemnat populația, în cadrul ședinței Guvernului, să nu opteze doar pentru panourile solare, dar și pentru bioenergie, domeniu în care există cote neîmplinite.
Proiectul aprobat astăzi de Guvern soluționează mai multe probleme critice care împiedică dezvoltarea domeniului energiei verzi atât pentru componenta energie electrică, utilizarea energiei regenerabile în transporturi, cât și pentru dezvoltarea sectorului încălzire și răcire.
Totodată, una dintre noutățile inițiativei legislative este tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă.
CITIȚI și INTERVIU // Veronica Herța: „Astăzi suntem într-o poziție mai puțin vulnerabilă din punct de vedere energetic, iar mâine vom fi și mai independenți”
„Tendința din ultimele luni arată că există un interes mare pentru instalațiile fotovoltaice, investiție care se răscumpără cel mai repede spre deosebire de alte tehnologii, iar în condițiile prețurilor actuale se recuperează de două ori mai repede decât până la criza energetică și războiul din Ucraina. Totodată, se constată că mulți consumatori supradimensionează puterea instalată ce ar fi trebuit sa fie egală cu consumul locuinței sau oficiului, raportat la perioada de un an. În caz contrar, aceștia lipsesc alți consumatori de posibilitatea de a produce energie verde pentru consum propriu. Scopul acestui mecanism de suport din partea statului nu este de a face profit prin livrarea surplusului de energie în rețea, ci de a acoperi consumul propriu. (...) Rețeaua națională are anumite limite, iar energia eoliană și fotovoltaică trebuie echilibrate cu surse de energie continue, provenite din centrale termoelectrice, hidro sau nucleare. Pentru a face actualul sistem de energie regenerabilă mai echitabil, mai ordonat, nediscriminatoriu și la care să aibă acces cât mai mulți cetățeni, va fi introdusă facturarea netă. Aceasta modificare se face inclusiv pentru a respecta directivele și politicile europene. Cu facturarea netă aceste investiții vor putea fi recuperate, la fel, într-un timp scurt”, explică Ministerul Energiei.
Facturarea netă presupune monetizarea, de la 1 ianuarie 2024, a cantității de energie electrică regenerabilă livrată în rețea. Lunar, se va face un bilanț și fiecare producător va fi informat dacă a livrat sau a primit mai mult din rețea. La sfârșitul anului, se vor face calculele și, dacă a furnizat mai mult în sistem decât a consumat, producătorul va primi o anumită sumă de bani.
Totodată, urmare a modificărilor formulate, Executivul ar urma să anunțe licitații pentru parcuri eoliene și fotovoltaice mari, în total puterea instalată în cazul eolienelor fiind de 105 MW și 60 MW a panourilor fotovoltaice, parcuri ce ar urma să fie instalate până în 2025.
Premierul Dorin Recean a subliniat la ședința de Guvern că acest proiect de lege este important, fiindcă va contribui la independența energetică a R. Moldova.
Menționăm că Republica Moldova și-a stabilit ca țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile, în prezent regenerabilele reprezentând doar 6%.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania