NOU // Federațiile sportive din R. Moldova vor beneficia de alocații financiare de la stat
Toate federațiile sportive vor putea beneficia de alocații financiare de la stat, nu doar cele care au obținut performanțe sportive remarcabile în anul precedent, potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern.
Repartizarea va avea loc în felul următor:
*15% – pentru ramurile de sport olimpice și paralimpice;
*2% – pentru ramurile de sport neolimpice și neparalimpice;
*68% – pentru performanțele sportive obținute la ramurile de sport olimpice/paralimpice și neolimpice;
*15% – mijloacele financiare sub formă de rezervă a autorității centrale de specialitate în domeniul culturii fizice și sportului.
Inițial, proporția prevedea 15% pentru ramurile de sport olimpice și paralimpice, 65% – pentru performanțele sportive obținute la ramurile de sport olimpice/paralimpice și neolimpice, 20% – mijloacele financiare sub formă de rezervă a autorității centrale de specialitate în domeniul culturii fizice și sportului.
Modificările Regulamentului prevăd că federațiile sportive vor putea accesa mijloace financiare suplimentare pentru realizarea programelor olimpice și obținerea cotelor de participare la Jocurile Olimpice și Paralimpice.
„Aceste modificări îmbunătățesc mecanismul de finanțare aplicat în premieră în acest an, inclusiv, prin extinderea finanțării pentru probele paralimpice. Inițiativa vine și din dorința de a asigura o mai bună incluziune și a reflecta și prin susținere financiară rezultatele frumoase pe care le obțin, inclusiv, sportivii noștri paralimpici. Țin să menționez că, în acest an, sportivii noștri au obținut un număr record de medalii din istoria Republicii Moldova”, a menționat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
În anul 2023 a fost utilizat un mecanism nou de finanțare a sportului de performanță conform criteriilor distincte. Astfel, federațiile sportive naționale au primit alocații de la bugetul de stat în baza performanțelor sportive din anul precedent.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova