NOU // Elevii de la câteva școli profesionale vor putea ÎNVĂȚA și MUNCI în același timp!
Mai multe școli profesionale din R. Moldova care pregătesc specialiști în domeniul agriculturii și industriei alimentare vor trece din toamnă la sistemul dual de învățământ. Acest proiect prevede că elevii să poată învăța și munci concomitent.
Mai mult, în acest proiect urmează să fie revăzut și programul de învățământ pe care îl studiază elevii din instituțiile cu profil agricol din țară, astfel ca ceea ce învață să corespundă cerințelor pieței muncii.
„Învățământul dual german este un model cunoscut și apreciat în lumea întreagă. Ne propunem să învățăm de la ei și să încercăm să inserăm, ajustăm unele elemente în sistemul nostru. Modelul de învățare în întreprindere ne va ajuta să sporim calitatea studiilor, fapt care va duce la îndeplinirea priorității strategice de dezvoltare economică – racordarea sistemului educaţional la cerinţele, în dinamică continuă, a pieței muncii”, a menționat viceministra Educației, Loretta Handrabura.
Acest sistem de formare profesională este pilotat, în prezent, în cadrul a trei meserii de la școala profesională nr. 5 din Bălţi, în parteneriat cu compania germană Draexlmaier, producătoare de componente auto pentru „BMW” și „Audi”.
Proiectul, care va fi implementat de ME în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este sprijinit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Valoarea totală a proiectului este de două milioane de euro.
Pe moment, în R. Moldova funcționează 61 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 13 școli de meserii și două școli private.
În anul 2014, ME, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a inițiat o amplă reformă de sistem în domeniului învățământului profesional tehnic. Reforma, care va fi finalizată în anul 2020, își propune să asigure calitatea și relevanța studiilor în domeniul profesional tehnic și o conexiune maximă cu piața muncii.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni