NOU, UPDATE // Ecusonul de testare tehnică nu va mai fi lipit pe vehicul, dar pe Raportul de inspecție tehnică, începând cu 1 ianuarie 2023
UPDATE // Ecusonul, eliberat în procesul de inspecție tehnică, va fi digitalizat. Mai exact, ecusonul urmează să ia forma unui cod de bare, care va fi aplicat în raportul de inspecție tehnică periodică, potrivit unei decizii aprobate astăzi de Guvern.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că modificările vor permite reducerea cu circa 6,5 milioane de lei anual a cheltuielilor operaționale suportate de către Agenția Națională de Ttransport Auto și stațiile de inspecție tehnică autorizate.
În prezent, prețul de procurare a ecusonului este de 10 lei, iar anual sunt comandate și procurate peste 650 de mii de ecusoane. Totodată, în perioada anilor 2019-2020, Agenția Națională Transport Auto a casat și nimicit 77 de mii de ecusoane neutilizate, în valoare de 314 924,66 de lei.
De asemenea, vor fi excluse situațiile în care aceste ecusoane erau pierdute în procesul de exploatare a unităților de transport și conducătorii auto erau obligați să se adreseze la stațiile de inspecție tehnică pentru eliberarea unui raport și a unui alt ecuson.
Proiectul nu exclude obligația de a supune anual vehiculul inspecției tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice, iar pentru nerespectarea acestei obligații, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional, poate fi interzisă exploatarea acestuia prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare.
Proiectul urmează a fi implementat începând cu 1 ianuarie 2023.
Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului ar putea fi generat de către un sistem informațional, începând cu anul viitor. Totodată, prelucrarea informației privind starea tehnică a vehiculelor, evidența centralizată a lucrului efectuat de către stațiile de inspecție tehnică, completarea rapoartelor statistice, evidența rapoartelor eliberate de către stații se va realiza pe baza complexului tehnic și de program prin intermediul sistemului informațional Autotest. Un proiect în acest sens este promovat de Cabinetul de miniștri, scris Bizlaw.
Astfel, stațiile de inspecție tehnică periodică vor trebui dotate cu un complex tehnic și conectată la SI Autotest, pentru monitorizarea procesului tehnologic și asigurarea schimbului informațional cu Agenția Națională Transport Auto, care să asigure realizarea accesului la Registrul de stat al transporturilor și la Registrul de stat al populației. Schimbul de date dintre SI Autotest și alte sisteme și resurse informaționale de stat se va realiza prin intermediul platformei de interoperabilitate MConnect.
În urma verificării, se va genera Raportul de inspecție tehnică periodică a vehiculului, pe care va fi imprimat ecusonul sub forma unui cod de bare de format 1D, semnat și ștampilat de expertul de inspecție tehnică. Actul va confirma executarea inspecției tehnice periodice.
Raportul se va întocmi în două exemplare, primul exemplar al Raportului se va înmâna persoanei care a prezentat vehiculul la inspecția tehnică periodică și se va păstra la bordul vehiculului, iar al doilea exemplar se va păstra în arhiva stației de inspecție tehnică. Raportul va fi tipărit pe o filă simplă de format A4 cu fon alb.
Numerele rapoartelor vor fi generate, gestionate și repartizate stațiilor de inspecție tehnică periodică de către Agenția Națională Transport Auto. Lipsa ecusonului de pe Raportul de inspecție tehnică periodică va duce la nulitatea acestuia, mai scrie Bizlaw.
În prezent, ecusonul de inspecție tehnică se aplică plăcile de înmatriculare (în cazul plăcilor de înmatriculare confecționate conform standardului SM 122:2014) sau în partea dreaptă de jos a parbrizului (în alte cazuri). Acesta este însoțit de Raportul de inspecție tehnică periodică. În cazul motocicletelor, monedelor, moto triciclurilor, cvadriciclurilor, ciclomotoarelor și remorcilor/semiremorcilor, ecusonul valabil este aplicat în locul stabilit pe placa de înmatriculare, însoțit de raportul de inspecţie tehnică periodică.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”