NOU // Dacă un teren a fost abandonat cel puțin doi ani și proprietarul nu poate fi găsit, primăria poate închiria temporar terenul


De la 1 aprilie 2025, odată cu aplicarea noilor reguli ale Codului funciar, autoritățile publice locale au acum mijloace legale pentru a acționa în cazul terenurilor agricole lăsate în paragină, cu scopul de a preveni deteriorarea solului și impactul negativ asupra terenurilor învecinate.
Dacă primăria și reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor constată că un teren a fost abandonat cel puțin doi ani și proprietarul nu poate fi găsit, primăria poate închiria temporar terenul. În celelalte cazuri, când proprietarul este identificat dar nu îngrijește terenul adecvat, se aplică prevederile Codului contravențional.
Totuși, există situații în care, după ce terenul a fost închiriat și lucrările agricole începute, cum ar fi semănatul, proprietarul poate solicita restituirea terenului înainte de încheierea anului agricol.
Ce se întâmplă în aceste situații?
Codul civil prevede soluții pentru astfel de cazuri. Dacă recolta se poate aduna până la sfârșitul anului agricol și contractul de arendă se încheie prematur, proprietarul are două variante legale:
1. Să plătească arendașului valoarea recoltei care poate fi obținută până la sfârșitul anului agricol;
2. Să permită arendașului continuarea lucrărilor și recoltarea, urmând ca terenul să revină la el după această etapă.
Aceste opțiuni pot fi discutate și consimțite de comun acord între părți. Este esențial ca înțelegerea dintre proprietar și arendaș să fie consemnată în scris, asigurând astfel claritate juridică și evitarea eventualelor conflicte.









































































