NOU // Cetățenii R. Moldova nu vor putea cumpăra cu bani cash apartamente mai scumpe de 70 de mii de euro și mașini cu o valoare de peste 35 de mii de euro: Parlamentul impune o limită pentru decontările în numerar
Persoanele fizice din R. Moldova vor putea cumpăra bunuri imobile cu bani cash numai până la valoarea a 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate (13 700 de lei în 2024 - n.r.) sau circa 70 000 de euro, precum și mijloace de transport cu valoarea de până la 50 salarii medii lunare pe economie, adică nu mai scumpe de 35 000 de euro.
Aceste reguli vor fi aplicate inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate, iar notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc această sumă, vor avea obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor autentifica contractul. Totodată, Agenția Servicii Publice, în procesul înscrierii transferului dreptului de proprietate asupra mijloacelor de transport ce depășesc suma echivalentă a 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer, în caz contrar nu vor înregistra în Registrul de stat dreptul de proprietate, cu excepția cazului când dreptul de proprietate se înregistrează provizoriu.
Limitele pentru plățile în numerar au fost aprobate astăzi de către Parlament, inițiativa fiind elaborată urmare a recomandărilor formulate în Planul de dezoligarhizare.
Potrivit aceluiași proiect de lege votat în prima lectură, organizațiile necomerciale, persoanele fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțele permanente şi sucursalele entităților nerezidente vor putea să efectueze plăți în numerar în sumă ce nu depășește 100 000 de lei cumulativ lunar.
Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, a precizat că în România, asemenea tranzacţii sunt limitate la suma de 10 000 de euro cash, iar în Ucraina - la doar 1 200 de euro.
Agenții economici vor putea utiliza nelimitat mijloace bănești în numerar pentru retribuirea muncii și a altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, pentru onorarea obligațiilor aferente creditelor contractate de la entitățile financiare, efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice, achitarea obligațiilor fiscale, plăților și amenzilor față de bugetul public național.
Proiectul mai prevede limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer. Astfel, comisioanele sau alte plăți percepute de prestatorii de servicii de plată din Republica Moldova nu vor putea depăși 0,1% din sumă tranzacționată prin transfer, inclusiv pentru extragerea de numerar. Pentru încălcarea limitelor la efectuarea și încasarea plăților în numerar, se vor aplica amenzi în mărime de la 3% la 10% din sumă.
Documentul urmează a fi examinat și în lectura a doua de Parlament.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni