23:49:53 21.11.2024
Stiri

Nordicii se pregătesc pentru un dezastru nuclear: Iod, adăposturi și obligații de apărare, pe fondul riscurilor tot mai mari de război cu Rusia

Actualitate 21.11.2024 18:30 Vizualizări540 Autor: ZiarulNational
Nordicii se pregătesc pentru un dezastru nuclear: Iod, adăposturi și obligații de apărare, pe fondul riscurilor tot mai mari de război cu Rusia


Țările nordice își instruiesc cetățenii să se pregătească pentru un posibil atac din partea Rusiei, trimițând milioane de broșuri și e-mailuri cu sfaturi despre adăposturi și stocarea proviziilor, în contextul amenințărilor Moscovei cu un război nuclear.

Invazia Ucrainei din 2022 de către forțele lui Vladimir Putin a determinat Suedia și Finlanda să mărească cheltuielile pentru apărare și să renunțe la decenii de neutralitate, aderând la NATO.

În prezent, trupe din întreaga alianță desfășoară exerciții în Laponia, la 110 km de granița dintre Finlanda și Rusia, cu participarea a 28 de țări, în ceea ce reprezintă cele mai ample exerciții de artilerie din istoria NATO.

Acum, la 1.000 de zile de la începutul conflictului din Ucraina, noii membri ai alianței au oferit sfaturi despre cum să supraviețuiești în timpul războiului, avertizând cetățenii cu privire la posibilele amenințări și modul de a le face față.

Finlanda le-a reamintit cetățenilor săi despre „obligația națională de apărare”, în timp ce Suedia a elaborat un ghid detaliat despre cum să caute adăpost și ce să facă în cazul unui atac nuclear.

Manualele lor de instrucțiuni se aliniază cu sfaturi similare oferite de vecinii baltici, dar și cu cele oferite de Norvegia și Danemarca, care au publicat liste cu provizii de alimente și medicamente pe care cetățenii ar trebui să le aibă pregătite.

Astăzi, Vladimir Putin a rescris doctrina nucleară a Rusiei, sugerând că ar putea declanșa Apocalipsa dacă Ucraina îi atacă teritoriul cu arme furnizate de NATO.

Se pare că Moscova tratează această posibilitate cu seriozitate, fiind raportat astăzi că lansează producția în masă de adăposturi nucleare mobile.

Pe măsură ce Rusia și membrii NATO își pregătesc cetățenii pentru război, atât logistic, cât și psihologic, MailOnline analizează recomandările oferite populațiilor din patru țări nordice.

Suedia

Peste cinci milioane de gospodării suedeze primesc în prezent broșuri galbene intitulate „Dacă vine criza sau războiul”.

Broșurile, distribuite de Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă (MSB), conțin informații despre cum să te pregătești pentru situații de urgență precum război, dezastre naturale, atacuri cibernetice și terorism.

„O lume nesigură necesită pregătire. Amenințarea militară la adresa Suediei a crescut, iar noi trebuie să ne pregătim pentru cel mai rău scenariu – un atac armat,” se afirmă în noua introducere a broșurii.

Într-un fragment care amintește de recomandările guvernelor din cele mai întunecate zile ale Războiului Rece, cetățenii sunt avertizați cu privire la riscul utilizării armelor nucleare.

„Situația globală de securitate crește riscurile ca arme nucleare să fie folosite. În cazul unui atac cu arme nucleare, biologice sau chimice, adăpostiți-vă în același mod ca în cazul unui atac aerian,” instruiește broșura.

„Adăpostul oferă cea mai bună protecție. După câteva zile, nivelul radiațiilor scade semnificativ,” adaugă aceasta, menționând că oamenii vor fi avertizați despre atacuri prin radio și ar trebui să se refugieze în subsoluri sau în stații de metrou dacă nu există alte opțiuni mai bune.

Un alt mesaj, mutat din mijlocul broșurii într-un loc mai proeminent în versiunea actualizată, afirmă:
„Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu vom renunța niciodată. Toate informațiile care sugerează încetarea rezistenței sunt false.”

Luna trecută, apărarea Suediei a descris Rusia drept „principala amenințare la adresa Suediei”, adăugând că aceasta reprezintă „o amenințare pentru întreaga alianță NATO”.

„Riscul unui atac rusesc asupra țării nu poate fi exclus,” a declarat Pal Jonson într-un interviu pentru Politico.

La începutul acestui an, comandantul suprem al armatei Suediei, generalul Micael Bydén, i-a avertizat pe suedezi să se „pregătească mental pentru război”.

„Starea lumii s-a deteriorat drastic în ultimii ani. Războiul se poartă în apropierea noastră,” a declarat Agenția Suedeză pentru Situații de Urgență Civilă, odată cu publicarea noilor recomandări în această săptămână.

„Dacă suntem atacați, toată lumea trebuie să contribuie la apărarea independenței Suediei și a democrației noastre”.

Finlanda

Între timp, guvernul finlandez a publicat o broșură digitală pentru a pregăti cetățenii pentru „incidente și crize”.

Helsinki a explicat că a decis să nu tipărească o copie pentru fiecare gospodărie, așa cum au făcut alte țări, deoarece un astfel de demers „ar costa milioane”.

De asemenea, au subliniat că o versiune digitală poate fi actualizată mai ușor, în cazul apariției unor noi amenințări.

Într-o secțiune dedicată conflictelor militare, broșura îi asigură pe cetățeni că țara „a fost întotdeauna pregătită pentru cea mai gravă amenințare posibilă, războiul” și că sunt „bine pregătiți pentru autoapărare”.

Însă, țara, care impune serviciul militar obligatoriu cetățenilor săi, profită de ocazie pentru a le reaminti că „apărarea națională este responsabilitatea tuturor”.

„Toți cetățenii finlandezi au obligația de a participa la apărarea națională, iar fiecare persoană joacă un rol important în apărarea Finlandei,” se precizează.

„Pregătirea este o abilitate civică esențială în contextul actual global,” a declarat șeful Serviciilor de Salvare din cadrul Ministerului de Interne al Finlandei. „Cunoașterea măsurilor care trebuie luate în cazul unui incident reprezintă o bază solidă pentru reziliența societății.

Danemarca

La începutul acestui an, agenția pentru managementul situațiilor de urgență din Danemarca a anunțat că trimite prin e-mail adulților danezi informații despre apa, alimentele și medicamentele necesare pentru a supraviețui unei situații de criză.

Aceasta invocă „deteriorarea situației de securitate din Europa” ca o amenințare serioasă pentru Danemarca și subliniază că atacurile cibernetice și actele de sabotaj sunt posibilități pentru care oamenii ar trebui să fie pregătiți.

Broșura recomandă ca cetățenii să fie pregătiți să „se descurce singuri timp de trei zile în cazul unei crize”.

Acest lucru, se menționează, va permite autorităților să „se concentreze pe stabilizarea situației și pe acordarea de ajutor acolo unde nevoia este cea mai mare”.

Se recomandă ca oamenii să aibă în locuințe suficiente rezerve de apă, alimente, medicamente și truse de prim ajutor.

În cazul unui accident nuclear, broșura subliniază că cel mai important sfat este să rămâneți în interior și să ascultați indicațiile autorităților.

Se recomandă ca oamenii să aibă la dispoziție o rezervă de tablete de iod, care să fie utilizate de persoanele sub 40 de ani, precum și de femeile însărcinate sau care alăptează, în cazul unui astfel de incident.

Norvegia

La fel ca vecinii lor din Suedia, norvegienii au primit recent broșuri de pregătire pentru situații de urgență din partea guvernului.

Broșurile le oferă sfaturi despre cum să se descurce singuri timp de o săptămână în cazul unor fenomene meteorologice extreme, întreruperi de curent și, „în cel mai rău caz”, alte evenimente care ar putea afecta țara.

Potrivit autorităților norvegiene, au fost distribuite aproximativ 2,2 milioane de exemplare ale broșurii.

Un ghid similar a fost publicat și în 2018, dar versiunea actualizată din acest an sugerează măsuri suplimentare pe care autoritățile le consideră necesare în contextul incertitudinii actuale.

Durata recomandată pentru pregătirea în vederea autoajutorului a fost extinsă de la cel puțin trei zile la o săptămână.

Broșura include sfaturi mai detaliate despre teme precum înțelegerea mass-mediei critice și locuri de adăpost în caz de criză.

În plus, au fost adăugate câteva teme complet noi, cum ar fi pregătirea personală comună și sănătatea mentală în crize.

Durata pregătirii pentru autoajutor a fost extinsă de la cel puțin trei zile la o săptămână.

Tabletele de iod (se aplică copiilor și adulților sub 40 de ani, femeilor însărcinate sau care alăptează), conform Daily Mail.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md