Nor toxic deasupra Europei. Autorităţile le cer oamenilor să evite ieşirile în aer liber în zonele afectate
Un nor toxic provocat de erupţia unui vulcan din Islanda, de săptămâna trecută, traversează acum Europa. Norul de dioxid de sulf a acoperit deja Marea Britanie, Franţa, Spania şi Portugalia și se așteaptă să ajungă în curând în Germania și posibil în Austria, spun specialiştii. Potrivit acestora, inhalarea gazului poate provoca simptome cum ar fi durere în gât, tuse, iritaţia ochilor și dificultăți de respirație. Autoritățile au emis avertismente pentru populație, recomandând evitarea expunerii la aerul exterior în zonele afectate.
Un vulcan a erupt joi seara în peninsula Reykjanes, sud-vestul Islandei, fiind a şasea erupţie din decembrie, au anunţat autorităţile, relatează AFP. „O erupţie a început pe Sundhnuksgigarod", a indicat Biroul Meteorologic Islandez (IMO) într-un comunicat, adăugând că fenomenul a început la 21:26 (local şi GMT) după o serie de cutremure.
Există încă o „activitate seismică considerabilă" la capătul nordic al peninsulei, la mai bine de o oră după începerea erupţiei, a indicat sursa citată. „Zborurile către şi dinspre Islanda sunt asigurate normal, în pofida erupţiei actuale", au precizat aeroportul şi exploatatorul platformelor aeroportuare Isavia.
Aceasta este a şasea erupţie în regiune din decembrie. Ultima a durat mai bine de trei săptămâni, începând de la sfârşitul lunii mai, pe aceeaşi peninsulă Reykjanes. Pe această peninsulă nu a mai avut loc o erupţie vulcanică timp de opt secole, până în martie 2021. Alte erupţii au avut loc în august 2022, precum şi în iulie şi decembrie 2023.
Vulcanologii au avertizat că activitatea seismică din regiune a intrat într-o nouă eră. În Islanda se află 33 de sisteme vulcanice active, mai mult decât în orice altă ţară europeană, scrie Agerpres.
ULTIMA ORĂ // Celulă de CRIZĂ la Guvern, pentru a preveni și gestiona eventualele planuri de destabilizare a R. Moldova. Dorin Recean: „Suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”
Administrația separatistă de la Tiraspol va OPRI CĂLDURA pentru cetățeni începând cu 1 ianuarie 2025, ora 7.00
Planul Chișinăului: Cum va fi asigurată R. Moldova cu energie electrică, dacă centrala din Transnistria va sista livrările către malul stâng, de la 1 ianuarie 2025. „Trebuie să facem un efort ca să tăiem circa 60 MW din vârfurile de consum”