Noile TARIFE la energia electrică au intrat în vigoare ASTĂZI. Consumatorii din nordul R. Moldova vor plăti 4,81 lei/kWh, iar cei din centru și sud - 4,77 lei/kWh. Prim-ministra Gavrilița nu exclude o nouă MAJORARE până la sub 10 lei
Cetățenii R. Moldova vor plăti mai mult pentru energia electrică, după ce noile tarife aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică au intrat astăzi, 4 noiembrie, în vigoare, odată cu publicarea în Monitorul Oficial. Astfel, cei peste 930 de mii de consumatori din centrul și sudul R. Moldova, deserviți de Premier Energy, vor plăti 4,77 lei/kWh, iar cei din nord, deserviți de societatea Furnizarea Energiei Electrice Nord – 4,81 lei/kWh.
Totuși, aceasta ar putea să nu fie ultima majorare de tarif din anul curent, în condițiile în care „Energocom” cumpără peste 60% din necesarul de energie electrică de pe piață.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat astăzi, în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova, că prețul ar putea crește simțitor, chiar dacă nu va fi 10 lei, așa cum anticipează unii experți.
„Avem diverse scenarii. Trebuie să spun că este un preț prea mare 10 lei. Scenariile noastre arată un preț un pic mai scăzut. Nu vreau să speculez cât ar putea să ajungă prețul, pentru că Guvernul muncește zi de zi ca să găsească contracte mai avantajoase. Suntem foarte recunoscători companiilor și Guvernului României pentru că avem contracte, deocamdată, pentru cantități mici, dar avem contracte la prețul plafonat din România. Aceasta a fost o decizie foarte importantă pentru cetățenii noștri. Încercăm să găsim contracte adiționale pentru acest preț. Acum achiziționăm cantități importante de energie electrică din România, de pe piața de energie electrică”, a explicat Natalia Gavrilița.
Potrivit prim-ministrei, este esențial să economisim cât mai mult. „Îndemnăm pe toată lumea să economisească, or acest lucru contează nu doar pentru buzunarul întreprinderilor, al familiilor, dar şi pentru cât de mult va crește tariful pe viitor. Cu cât mai mult vom economisi, cu atât mai mic va fi tariful şi cu atât mai puţin va cheltui statul pentru compensații”, a conchis Natalia Gavrilița.
Amintim că energia electrică s-a scumpit după ce reprezentanții Centralei de la Cuciurgan au sistat complet livrările de energie electrică pe malul drept al Nistrului.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu: „Gazprom” furnizează minciuni în loc de gaz
Moldovenii care muncesc în Franța ar putea beneficia de pensii și alte prestații sociale: Negocieri între autoritățile de la Chișinău și Paris
Polița „Cartea Verde” se ieftinește, dar prețurile vor fi diferite la companiile de asigurări