Noile reguli pentru călătoriile în spațiul UE au intrat în vigoare: Certificatele de vaccinare anti-COVID, valabile nouă luni


De la 1 februarie curent au intrat în vigoare noile norme adoptate de Comisia Europeană privind valabilitatea certificatului de vaccinare împotriva COVID. Astfel, autoritățile europene a stabilit o perioadă de acceptare obligatorie de nouă luni (270 de zile) a certificatelor de vaccinare utilizate pentru călătoriile transfrontaliere în spațiul UE.
Reglementarea respectivă se aplică inclusiv în cazul cetățenilor Republicii Moldova care călătoresc în statele membre UE.
În conformitate cu noile norme, certificatele de vaccinare pentru seriile de vaccinare primară au o durată de acceptare de nouă luni (270 de zile). Astfel, în cazul vaccinurilor cu două doze, certificatul este valabil timp de 270 zile de la administrarea celei de a doua doze, iar în cazul vaccinurilor cu doză unică, termenul de valabilitate al certificatului e de 270 zile de la prima și unica administrare.
Pentru prelungirea valabilității certificatului digital UE privind COVID în scopul călătoriilor, va fi necesară administrarea dozei booster. Perioada standard de acceptare nu se aplică certificatelor pentru dozele booster.
Ministerul Sănătății precizează că, pe plan intern, certificatul de vaccinare utilizat pentru intrarea în restaurante, magazine, teatre și alte locații stabilite prin deciziile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică poate fi folosit în continuare și nu dispune de perioadă de valabilitate.
Certificatul COVID eliberat de sistemul electronic al Republicii Moldova este echivalent cu cel emis în țările Uniunii Europene.
Menționăm că 1 012 695 de persoane din R. Moldova au încheiat schema completă de vaccinare, iar 170 392 au fost imunizate cu doza booster.









































































