Noi șicane între Comisia juridică din Parlament și PA, după ce ultima a inițiat un proces penal împotriva angajaților CNA care nu au furnizat Comisiei pre-vetting informații veridice despre dosarul lui Iulian Muntean: „Doar procurorii sunt sfinți...”
Replicile pline de sarcasm aruncate din Parlament la adresa Procuraturii Anticorupție și-au făcut loc și în cazul lui Iulian Muntean, care a fost promovat de Comisia pre-vetting și deputați în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), deși figura într-un dosar penal deschis pe fapte de corupție încă în 2018.
După ce informația despre dosarul candidatului „integru” a apărut în presă, Comisia pre-vetting a declarat că nu a fost atenționată de nicio instituție responsabilă despre acest dosar și nici Muntean nu a dezvăluit secretul. Centrul Național Anticorupție (CNA) a arătat că dosarul nu era inclus în baza de date electronică a Ministerului Afacerilor Interne și a anunțat luni, în cadrul audierilor organizate la Parlament în acest caz, că a pornit o anchetă internă în baza unor bănuieli privind reavoința unor angajați ai instituției.
Procuratura Anticorupție (PA) a informat anterior societatea că nu i-a fost solicitată nicio informație legată de candidatul Iulian Muntean, iar astăzi a anunțat că a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție, responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean.
CITIȚI și Președinta Maia Sandu, atac la procurori în cazul lui Iulian Muntean: „Voi insista asupra unui registru electronic. Asta înseamnă că procurorii pot deschide dosarul, pot să nu-l închidă zece ani, ei pot șantaja”
„Suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean constau în aceea că angajatul CNA, care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este fost angajat al secretariatului Comisiei pre-vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean este aceeași persoană”, explică PA.
Președinta Comisiei parlamentare juridice, pentru numiri și imunități, Olesea Stamate, pare nemulțumită de acest pas al instituției conduse de Veronica Dragalin.
CITIȚI și Olesea Stamate acuză procurorii și ofițerii CNA de „SABOTAJ” în cazul lui Iulian Muntean, care a ajuns, prin votul Parlamentului, membru al CSM, deși figurează într-un dosar penal
Într-o reacție scurtă pe Facebook, Stamate a scris că „cea mai bună apărare este atacul”.
„Deci, în loc sa facă curat în propriile rânduri (CNA, de exemplu, încă la audieri a declarat că a pornit o anchetă internă), PA caută vinovații de la celălalt etaj… doar procurorii sunt sfinți, nu alta”, a comentat ironic Olesea Stamate.
Menționăm că, în urma acestui scandal, Iulian Muntean a anunțat că va demisiona din funcția de membru al CSM.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania