Noi semne de întrebare privind CONTRACTUL semnat cu „Gazprom”: „Dacă există o înțelegere OBSCURĂ cu acest concern al lui Putin, care urmează să fie un paravan pentru această combinație de resuscitare a regimului SEPARATIST, atunci e grav”
„Gazprom” va livra gaz în R. Moldova la prețul de 1 230 de dolari (în ianuarie 2023), iar acest lucru a provocat mai multe semne de întrebare. Și asta pentru că prețul gazului pe bursele internaționale este în jur de 800 de dolari. În mod normal, în perioada rece a anului, conform înțelegerii dintre „Moldovagaz” și „Gazprom” de la finele lunii octombrie 2021, prețul la gaz urma să fie mult mai mic, a amintit fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari. Astfel, politicianul admite că la mijloc ar putea fi o înțelegere obscură dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, „pentru a justifica decizia Chișinăului de a cedat întregul volum de gaz Tiraspolului”.
Potrivit lui Slusari, de la 1 octombrie, în conformitate cu condițiile din contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”, se modifică formula de calcul al costului gazelor importate din Federația Rusă: 70% din preț se va forma în funcție de costul produse petroliere (motorina și păcură) și 30% pe baza cotațiilor bursiere.
„Prețul perceput de „Gazprom” în noiembrie 2022 a fost de 815 dolari, iar în decembrie - 785 de dolari. Ce s-a schimbat timp de o lună ca acest preț să se majoreze brusc tocmai cu 57%? În noiembrie 2022, prețul mediu bursier a fost 1 262 de dolari pentru mia de metri cubi. Nu am cifra exactă pentru decembrie, dar reieșind din informația prealabilă nu cred că prețul mediu ar fi mai mare de 1 200 de dolari. Astfel, 30% din 1 200 de dolari este egal cu 360 de dolari. Poate fi oare ponderea coșului petrolier la 870 de dolari? Cred că Vadim Ceban este obligat să vină cu explicații. Poate a fost schimbată formula de calculare a prețului? Dar noi nu am auzit nimic despre modificarea contractului. Sau noi acceptăm orice propune Moscova, deoarece oricum nimeni, niciodată, nu va plăti pentru acest gaz furnizat într-o zona gri? Ar fi urât și grav, dacă la mijloc există o înțelegere obscură cu acest concern al lui Putin, care urmează să fie un paravan pentru toată această combinația cu resuscitarea regimului separatist”, a adăugat Slusari.
Directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a venit cu o replică la adresa lui Slusari.
„Potrivit clauzelor contractuale de furnizare a gazelor naturale către R. Moldova, la determinarea prețului se utilizează definiția „prețul de bază”. Acest preț se calculează anual pe baza datelor reale privind vânzările de gaze de către „Gazprom” către țările non-CSI pentru perioada aprilie-decembrie a anului precedent. În legătură cu cele menționate mai sus, conform contractului dintre „Gazprom” și „Moldovagaz”, „prețul de bază” se calculează în prima lună a anului curent. Până în prezent, „Gazprom” nu a transmis oficial către „Moldovagaz” datele inițiale, inclusiv valoarea prețului de bază, pentru a determina prețul contractual estimat pentru luna ianuarie 2023. Prețul de 1 230 de dolari este preliminar. De îndată ce „Gazprom” ne va livra datele menționate, atunci voi publica cum se calculează exact prețul, pentru a preveni manipulările în spațiul public”, a reacționat Vadim Ceban.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au decis să cedeze Transnistriei tot volumul de gaz livrat de „Gazprom” - 5,7 milioane de metri cubi zilnic. În schimb, autoritățile separatiste livrează malului drept al Nistrului energie electrică la prețul de 73 de dolari MW.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania