Noi PERCHEZIȚII în Găgăuzia, în dosarul coruperii alegătorilor de către reprezentanții Partidului „Șor”. Acțiunile au loc cu o zi înainte de cel de-al II-a tur al alegerilor pentru funcția de bașcan
Angajații Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au descins în această dimineață cu percheziții la membrii echipei Partidului „Șor” din Găgăuzia, în dosarul privind coruperea alegătorilor. Acțiunile de urmărire penală au loc cu o zi înaintea celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, în care se vor confrunta socialistul Grigori Uzun și Evghenia Guțul de la Partidul „Șor”.
Potrivit CNA, în baza materialelor prezentate de către angajaţii Inspectoratului Național de Investigații, au fost autorizate 11 percheziţii la domiciliile și automobilele a opt persoane, care s-au desfășurat astăzi în Chișinău, Vulcănești, Cimișlia și Comrat. În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, liste cu date de contact ale unor persoane, stick-uri de memorie, sume de bani. Toate persoanele sunt cercetate în stare de libertate.
Partidul „Șor” consideră aceste percheziții drept un abuz al guvernării de la Chișinău.
„În această dimineață, conducerea staff-ului și mulți activiști ai Partidului „Șor” s-au trezit din nou cu mascați la ușă. Este o nouă acțiune ilegală, prin care se încearcă să pună presiune pe singurul candidat, care apară real interesele cetățenilor din Găgăuzia și nu este controlat de regimul de la Chișinău. Toate tentativele regimului Sandu-PAS de a o elimina din turul II de scrutin pe Evghenia Guțul au eșuat, pe motiv că sunt ilegale”, se arată într-un comunicat de presă al Partidului „Șor”.
De asemenea, formațiunea lui Ilan Șor arată cu degetul și în direcția lui Grigori Uzun, candidatului sprijinit de inculpatul Igor Dodon: „Este stranie tăcerea și lipsa reacției din partea contracandidatului susținut de socialiști, fapt care ar confirma opinia existentă în societate despre o înțelegere a acestuia cu regimul Sandu-PAS”.
Amintim că organele de drept au efectuat pe 7 mai acțiuni de urmărire penală în cadrul unui dosar privind coruperea alegătorilor de către reprezentanții Partidului „Șor" în vederea determinării acestora de a vota candidatul formațiunii la funcția de bașcan al Găgăuziei.
Potrivit materialelor acumulate și rezultatelor investigațiilor operate pe caz, s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat, precum și grupul său de inițiativă ar fi acceptat cu bună știință mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii. Din probatoriul administrat, s-a stabilit că pentru determinarea unui număr de 30 de alegători de a vota candidatura partidului ȘOR, fiecare activist era remunerat cu 15 000 de lei.
Ulterior, Poliția a publicat imagini din timpul perchezițiilor desfășurate de ofițerii Inspectoratului Național de Investigații. Din imaginile publicate reiese că unii alegători au fost aduși organizat la secțiile de votare. De asemenea, au fost publicate imagini cu liste și cu informații despre persoane și mijloacele financiare achitate.
Poliția a sesizat ulterior Consiliul Electoral Central din UTA Găgăuzia, însă membrii acestuia au boicotat ședința în cadrul căreia urmau să decidă dacă Evghenia Guțul este exclusă său rămâne în cursa electorală.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România