NOI oportunități de FINANȚARE pentru producătorii agricoli
Agricultorii care vor să investească într-o agricultură performantă irigată au, începând de mâine, o nouă șansă să-și realizeze intenția. Fondul Provocările Mileniului Moldova și Unitatea de Implementare și Administrate a Proiectului Creșterea Producției Alimentare (2KR) au semnat astăzi și lansat un program de vânzări în rate a echipamentelor pentru agricultura performantă irigată.
Potrivit directorului executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), Valentina Badrajan, bugetul total al proiectului este de 2,2 milioane de dolari și este destinat producătorilor agricoli mici și mijlocii, dar și grupurilor de producători din toate regiunile R. Moldova, care nu au acces la credite bancare sau împrumuturi din cauza gajului insuficient sau lipsa istoriei de creditare.
„Prin acest program, agricultorii vor avea posibilitatea să procure în rate echipament și utilaje agricole. Valoarea creditului nu trebuie să depășească o sută de mii de dolari pentru un beneficiar. Una dintre condițiile creditului este ca agricultorul să achite în avans 25 la sută din prețul echipamentului, restul 75%, fiind deja achitată din cadrul programului pe o perioadă de până la trei ani. Agricultorul nu trebuie să pună nimic în gaj pentru a beneficia de acest credit. Dacă timp de trei ani acesta nu are posibilitatea să achite banii, după acest termen i se ia tehnica agricolă pe care a procurat-o”, a spus Valentina Badrajan.
Totodată, în cazul în care producătorii agricoli deja dispun de un sistem de irigare funcțional, aceștia pot procura echipamente și utilaje noi cum ar fi: mașini agricole pentru creșterea și recoltarea fructelor și legumelor, freze pentru prelucrarea solului, semănători, mașini pentru plantarea răsadului, stropitori etc.
„Suportul Statelor Unite ale Americii (SUA) este de a ajuta fermierii de aici, dar și de a stabili o legătură de durată. Este necesar ca agricultorii să poată face aceste ultime investiții și noi trebuie să le întindem o mână de ajutor. Misiunea noastră este să reducem sărăcia. Noi nu am investit în R. Moldova 262 de milioane de dolari ca oamenii bogați să devină și mai bogați, dar ca agricultorii să rămână în satele lor, să-și crească copiii acasă, să le facem o viață mai bună”, a spus directorul adjunct al reprezentanței CPM în Moldova, Jeffrey Goveia.
Potrivit prevederilor Programului Compact, orice echipament, utilaje și alte bunuri procurate în rate sunt scutite de taxa pe valoare adăugată și taxe vamale.
„Mecanismul de finanțare lansat astăzi va putea aduce beneficii pentru circa 500 de producători agricoli din toată țara. Deja peste o sută de potențiali beneficiari și-au exprimat interesul în a accesa aceste împrumuturi pentru a investi în afaceri din domeniul agriculturii performante”, a spus directorul Programului 2KR, Valeriu Bulgari.
Pe moment, Programul Compact continuă programul de credite lansat în anul 2011, prin intermediul căruia au fost acordate 56 de împrumuturi în sumă totală de peste 9,3 milioane de dolari. Împrumuturile oferite în cadrul Programului Compact sunt destinate investițiilor în infrastructura post-recoltare cum sunt depozitele frigorifice, echipamente de sortare, spălare sau prelucrare a fructelor și legumelor etc.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”