Noi DETALII privind dosarul „frauda bancară”, inclusiv reținerea lui Andronachi. Procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 26 de MILIOANE de lei, dar fostul deputat pledează nevinovat. Care e legătura dintre Andronachi și Plahotniuc
Fostul deputat democrat, Vladimir Andronachi, reținut ieri, 2 noiembrie, la granița cu Ucraina, a fost pus sub învinuire pentru escrocherie și spălare de bani în dosarul „furtului miliardului”. În acest sens, procurorii au pus sechestru pe bunuri ale lui Andronachi în valoare de 26 de milioane de lei.
Potrivit procurorilor, „un grup de persoane” a utilizat în toamna anului 2014 acte fictive și informații false şi au determinat încheierea cu Banca de Economii a unui contract de investiții sub falsul motiv de reconstrucție și reparație a unui nou sediu pentru bancă.
În temeiul acestui contract, banca a transferat circa 32 de milioane de lei unei companii controlate efectiv de către Vladimir Andronachi, pe care ultimul i-a convertit, iar ulterior plasat și stratificat, prin intermediul mai multor companii nerezidente, în două bănci din Letonia. Circa 6 000 000 de lei au fost restituite către Banca de Economii SA în proces de lichidare în 2015, rezultând un prejudiciu total de circa 26 de milioane de lei.
În mare parte, banii sustrași prin escrocherie și spălare de bani au fost utilizați pentru cheltuieli personale, procurarea unor bunuri imobile și automobile, precum și investirea în alte afaceri, susțin procurorii.
În legătură cu acuzațiile oficiale aduse lui Vladimir Andronachi, Procuratura Anticorupție a identificat și aplicat, cu suportul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, sechestre în sumă totală de aproximativ 26 de milioane de lei, inclusiv bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii și mijloace bănești.
„Aceasta constituie echivalentul prejudiciului cauzat prin acțiunile incriminate învinuitului și altor persoane în episodul investigat în cadrul cauzei penale ce vizează frauda bancară”, susțin procurorii anticorupție.
Vladimir Andronachi a pledat nevinovat și refuză să dea declarații.
Procuratura Anticorupție a explicat ce tangență are Andronachi cu Vlad Plahotniuc, dar și cu alte persoane vizate în „furtul miliardului”: „O parte din suma de bani obținută prin aceeași schemă a fost utilizată pentru procurarea de către Vladimir Plahotniuc a unui avion”.
Cu referire la acest episod ce îl vizează pe Vladimir Plahotniuc, Procuratura Anticorupție amintește că a finalizat investigațiile și a expediat judecătorului de instrucție un demers pentru a trimite cauza penală în instanța de judecată în lipsa învinuitului în august 2022. O decizie în acest sens încă nu a fost pronunțată.
Anterior, în luna martie a anului 2022, pentru aceleași fapte alte trei persoane au fost trimise în instanța de judecată.
Totodată, alte trei persoane au statut de învinuit pentru fapte de participare la escrocherie și spălare de bani. În privința uneia din acestea au fost dispuse investigații în vederea căutării și eliberat un mandat de arest în contumacie.
Amintim că investigațiile în această cauză vizează fapte infracționale săvârșite de către mai multe grupuri criminale organizate, în perioada anilor 2010-2015, la cauza penală de bază fiind conexate mai multe cauze.
Actualmente, peste 60 de persoane au statut de învinuit. Astfel, Procuratura Anticorupție, inclusiv cu suportul ARBI, a aplicat sechestre pe active în valoare de circa 6,4 miliarde de lei, inclusiv în afara R. Moldova, pentru recuperarea prejudiciului cauzat.
În perioada anilor 2020-2022, procurorii au terminat urmărirea penală în nouă cauze penale și opt din acestea au fost trimise în instanța de judecată. De menționat că 15 persoane au statut de inculpat (un deputat, un ex-guvernator, un ex-viceguvernator, șiun șef de departament din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, ex-președintele interimar al Băncii de Economii, ex-președintele interimar al BC „Banca Socială”, ex-președintele BC „Unibank” SA, doi contabili, și alte persoane), mai arată Procuratura Anticorupție în comunicat.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român