Noi DETALII în dosarul S.A. „Mioara” de la Bălți, de pe urma căruia statul a fost păgubit cu 80 de MILIOANE de lei. În spatele acestui caz de spălare de bani se află o femeie, care a transferat la o bancă din România 1,5 milioane de euro
O persoană cu funcție de răspundere în cadrul S.A „Mioara” de la Bălți riscă să fie arestată, după ce ar fi pus la cale o schemă de spălare de bani, rezultată din însușirea a 75,11% din patrimoniul deținut de stat în cadrul societății de acțiuni. Statul ar fi fost prejudiciat cu circa 80 de milioane de lei, iar oamenii legii au acumulat mai multe probe în rezultatul celor zece percheziții efectuate joi, 22 februarie, în acest dosar.
Potrivit Centrului Național Anticorupție (CNA), de la domiciliul bănuitei au fost ridicate trei telefoane mobile, un server de stocare a informației, un stick de memorie, o mapă cu documente aferente tranzacțiilor, dar și contractele prin care au fost înstrăinate bunurile S.A. „Mioara”.
Anterior, a fost identificată suma de 1 500 000 de euro, transferată de bănuită, în tranșe mici (sub limita de raportare), pe un cont dintr-o bancă din România.
Citește și: Percheziții de amploare într-un dosar de spălare de bani. O persoană a dat un tun financiar de 80 de MILIOANE de lei, după ce și-a însușit ilegal 75% la sută din activele statului deținute într-o fabrică din nordul R. Moldova
Astăzi, procurorii urmează să decidă în privința arestării preventive a persoanei reținute.
Amintim că CNA cercetează, cu suportul Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), implicarea unui grup de persoane cu diverse funcții în cadrul S.A. „Mioara” din municipiul Bălți într-o schemă de spălare de bani.
Potrivit probelor acumulate, bunurile societății, constituite dintr-un complex de construcții de producere și un teren de 8 ha, au fost însușite de un grup de persoane care ulterior au efectuat tranzacții încrucișate și au încheiat împrumuturi păguboase.
Deși faptele de însușire a proprietății statului R. Moldova au fost constatate prin decizie definitivă și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție în anul 2016, grupul de persoane a intrat în proprietatea bunurilor imobile, o parte din care au fost înstrăinate în schimbul a circa 80 de milioane lei, bani de care urma să beneficieze statul.
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei