Noi DETALII despre nota informativă a SIS privind averea lui Musteață. Stoianoglo ar fi solicitat informații COMPROMIȚĂTOARE în interes PERSONAL. Reprezentanții SIS recunosc autenticitatea notei, dar afirmă că „nu are caracter probatoriu”
Procurorul general Alexandr Stoianoglo ar fi solicitat la începutul anului 2020 Serviciului de Informații și Securitate (SIS) informații despre averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, și a judecătoarei Nina Cernat, însă nu a înregistrat informația recepționată în registrele informaționale ale Procuraturii Generale. La o distanță de aproape doi ani, informația solicitată de Stoianoglo a fost făcută publică ieri de fostul vicepreședinte al Platformei „DA”, Alexandr Slusari.
Procuratura Generală a menționat că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de SIS în privința celor doi magistrați.
„Ținând cont de apariția în spațiul public a unei note informative emise la 28 ianuarie 2020 de către directorul SIS, adresată procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care sunt invocate pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășește substanțial mijloacele și veniturile declarate, Procuratura informează că, în rezultatul verificărilor efectuate, s-a constatat că nota informativă menționată nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent. În contextul acestei constatări, nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
De asemenea, instituția condusă de Dumitru Robu a subliniat că, în temeiul informației devenite cunoscute în sursele media, sunt examinate circumstanțele expuse în nota informativă a SIS din 28 ianuarie 2020 ce îi vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită.
De partea cealaltă, SIS confirmă remiterea, pe 28 ianuarie 2020, a notei despre cei doi magistrați. Această clarificare a fost făcută după ce Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, condusă de Olesea Stamate, a cerut explicații despre nota ce-i vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat.
„Instituția, la 28 ianuarie 2020, a remis cu titlu de informare la adresa Procuraturii Generale scrisoarea cu nr. 5/171 cu privire la magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat. Luând în considerare solicitarea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din luna octombrie curent, precum și constatarea neinițierii de către Procuratura Generală a vreunei investigații pe marginea informațiilor furnizate în ianuarie 2020, SIS a realizat, în limita competențelor legale, un control suplimentar în privința judecătorului Dorel Mustață.
Ca rezultat, a fost stabilit faptul că informația primară prezentată către organele Procuraturii nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil”, se arată în comunicatul SIS.
În același timp, instituția subliniază că de către conducerea Serviciului a fost dispus un control al subdiviziunii specializate în vederea stabilirii cauzei și condițiilor care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise, precum și circumstanțele în care nota informativă a SIS cu nr. 5/171 din 28 ianuarie 2020 a fost diseminată unor terțe persoane.
De menționat că ambele note despre Dorel Musteață au fost semnate de directorul SIS, Alexandr Esaulenco, cel care a dispus efectuarea controlului intern.
Amintim că Alexandr Slusari a făcut publică marți o notă informativă, care ar fi fost pregătită de SIS pentru procurorul general Alexandr Stoianoglo, în care este trecută în revistă averea judecătorului Dorel Musteață, dar și a judecătoarei Nina Cernat.
Potrivit documentului care ar fi fost remis de către SIS procurorului general Alexandr Stoianoglo, dar a ajuns și la Slusari, președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, ar fi o persoană înstărită, cu două case de locuit, șapte apartamente, patru automobile, patru încăperi nelocative (spații comerciale) și 17 terenuri agricole.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor