Noi DETALII despre CONTRABANDA cu anabolizante. Șoferul unității de transport cu numere diplomatice este gata să depună MĂRTURII despre capii rețelei. „Trecea de două-trei ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro”
Fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PPDA Chiril Moțpan, susține că șoferul microbuzului cu numere diplomatice, reținut recent de către organele de drept pentru că transporta anabolizante, ar fi gata să depună mărturii despre capii rețelei. În spatele acestei rețele, care transporta lunar marfă de contrabandă în valoare de peste 150 de mii de euro cu microbuzul Ambasadei R. Moldova la Moscova, ar sta apropiații președintelui în exercițiu, Igor Dodon, afirmă deputatul.
„Guvernul a aprobat rechemarea din funcție a Ambasadorului în Federația Rusă, Andrei Neguța, pe care, în urma cazului răsunător de contrabandă cu anabolizante, nu l-a mai salvat nici prietenia cu Igor Dodon. Tot mai multe fire ale investigațiilor duc spre legăturile dintre regimul de la Chișinău și clanurile mafiote din Transnistria. Între Igor Dodon și Vadim Krasnoselski nu există doar complicitate politică, ci și, cum au demonstrat-o în repetate rânduri investigațiile, o complicitate de clan, justificată prin afacerile ilegale”, a declarat Moțpan astăzi, într-un briefing de presă.
Deputatul susține că această schemă de contrabandă cu anabolizante ar fi fost preluată de la controversatul ex-deputat democrat Constantin Țuțu.
„Am primit date suplimentare despre tentativa de trafic ilicit cu anabolizante de pe 5 decembrie, în care a fost implicată o mașină ce aparține Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă. Anabolizantele destinate sportivilor, se presupune, ar fi fost produse în R. Moldova sau scoase clandestin din regiunea transnistreană. Ar fi vorba de o schemă de contrabandă preluată de la Constantin Țuțu, cunoscut pentru legăturile sale cu partea întunecată a sportului.
Alături de cel puțin două persoane din Ambasadă și două din MAEIE, ar fi implicați și trei apropiați ai lui Igor Dodon: Alexandru Vâlcu, consilier intim al ex-președintelui; Vadim Ciubara, unul dintre oamenii de afaceri afiliați lui Dodon și, se pare, cumătrul lui; dar și Alexandru Dodon, fratele președintelui în exercițiu. Sub protecția prietenilor celor trei, șoferul mașinii cu numere diplomatice trecea de două-trei ori pe lună marfă în valoare de peste 150.000 de euro. Acuma, se pare, toți sunt gata să-l facă țap ispășitor pe șoferul unității de transport, care, apropo, este gata să depună mărturii, dacă statul îi garantează securitatea personală și a familiei sale”.
Totodată, Chiril Moțpan este sceptic că reținerea transportului cu anabolizante ar fi fost o operațiune specială coordonată de Serviciul de Informații și Securitate. Dacă ar fi fost așa, atunci angajații serviciului de inteligență urmau să ajungă la capii rețelei.
„De ce nu s-a admis ajungerea mărfii la destinația finală? Oare pentru că reprezentantul oficial al SIS pe lângă Ambasada R. Moldova în Federația Rusă, întâmplător sau nu, e finul de cununie al lui Gumeniuc? Oare nu a cunoscut ce se întâmplă chiar sub nasul lui? Persoane informate, care au fost anterior implicate în combaterea contrabandei și crimei transfrontaliere, dar care nu au fost implicate în cercetarea acestui caz, afirmă că este puțin plauzibil ca aceste anabolizante să fi fost destinate pentru piața neagră din Federația Rusă. Acolo ele se produc cu vârf și îndesat și au un preț accesibil. Respectiv, anabolizantele urmau să ajungă, probabil, în Turcia sau Ucraina”, a conchis Chiril Moțpan.
De menționat că organele de drept au depistat, la Vama Planca, în microbuzul cu numere diplomatice care aparține Ambasadei R. Moldova în Federația Rusă, o cantitate impunătoare de anabolizante în sumă de opt milioane de lei. Microbuzul cu numărul „147 D 086" a trecut frontiera de 17 ori în ultimul an. Deocamdată, a fost reținut doar șoferul care este învinuit de contrabandă cu substanțe interzise.
Regim preferențial pentru rezidenții Zonelor Economice Libere din R. Moldova până în 2034: Facilitățile la plata taxelor vamale, menținute până la 1 ianuarie 2029
Cei care și-au VÂNDUT votul, dar și cei care au mituit alegătorii în această toamnă nu scapă de pedeapsă. Organele de drept au aplicat deja AMENZI în sumă de peste șapte MILIOANE de lei pentru „corupere electorală pasivă”
Anatol Șalaru, sprijin pentru Adrian Dupu, candidat PNL la Senatul României: „Activitatea sa în Republica Moldova este extraordinară”