Noi contestări la Curtea de Apel în dosarul paşapoartelor
Şeful adjunct al Secţiei control al eliberării paşapoartelor din cadrul CRIS „Registru” ar putea fi plasat din arest la domiciliu în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA). Asta în cazul în care Curtea de Apel va admite recursul procurorilor care au cerut instanţei schimbarea măsurii de reprimare în privinţa învinuitului şi deţinerea acestuia în izolatorul de detenţie provizorie pentru 30 de zile. Şedinţa va avea loc astăzi, la ora 13.00.
Săptămâna trecută, Curtea a decis anularea arestului la domiciliu şi plasarea în izolator a altor doi figuranţi din dosarul paşapoartelor. Este vorba despre şeful interimar al Secţiei evidenţă şi documentare a populaţiei, Comrat, şi un intermediar, reţinuţi la finele lunii aprilie pentru falsificarea actelor de identitate.
Potrivit ofiţerilor de urmărire penală, angajaţii „Registru”, în complicitate cu persoane intermediare şi reprezentanţi ai BMA, eliberau paşapoarte biometrice, falsificând identitatea beneficiarilor. Astfel, falsificarea actelor avea loc la nivelul documentelor primare. Conform unei scheme, se făceau diferite modificări în certificatele de naştere sau paşapoartele de tip sovietic, se introduceau litere suplimentare în nume, patronimic, prenume, se omiteau sau se adăugau cifre în data de naştere, se schimba în întregime informaţia despre identitatea persoanei etc. După ce se operau aceste modificări, se perfectau paşapoarte biometrice.
Amintim că în aprilie, şase persoane, inclusiv şefi de la „Registru”, Biroul Migraţie şi Azil, dar şi persoane intermediare, au fost reţinute pentru abuzuri la eliberarea paşapoartelor. Anchetatorii au stabilit 31 de persoane care au intrat în posesia actelor de identitate falsificate, iar preţul unui paşaport se ridica până la zece mii de euro.
Pe moment, patru figuranţi se află în arest la domiciliu, iar alte două persoane – în izolatorul CNA. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la zece ani de închisoare.
Avertismentul unui membru al Consiliului de Observatori de la „Moldovagaz”: „Există un risc mare ca Moldovagaz să nu mai poată cumpăra gaze. Avem rezerve până la sfârșitul lui decembrie și trebuie să numim administrare externă”
LEGE // Cei care vor „clona” uniformele militarilor sau polițiștilor din R. Moldova riscă amenzi de la 1 000 până la 8 000 de lei
Doar circa 2% din refugiații ucraineni și-au găsit de lucru în R. Moldova: Cei mai mulți au fost angajați în Chișinău și Bălți