Noi amenințări ale Rusiei la adresa Chișinăului: „Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate. E alunecă în isterie antirusească”
Kremlinul avertizează oficialii din R. Moldova să fie „extrem de atenți” atunci când solicită retragerea trupelor rusești din Transnistria, așa cum a făcut-o recent noul premier de la Chișinău, Dorin Recean.
„Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să-şi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă”, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.
Peskov a acuzat conducerea R. Moldova ca ar aluneca în „isterie antirusească”, ceea ce nu va ajuta relațiilor moldo-ruse.
„Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate. Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească. (...) Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie, iar lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova, dar dăunează relaţiilor bilaterale”, a accentuat purtătorul de cuvânt al liderului rus, Vladimir Putin.
CITIȚI și Dodon insistă pe neutralitatea R. Moldova, dar cu armata RUSĂ pe teritoriul R. Moldova. Socialistul a sărit ca ars, după ce premierul Recean a spus că prioritatea sa este DEMILITARIZAREA Transnistriei: „O să înceapă un război în Transnistria?”
Declarațiile lui Peskov vin la o săptămână după ce președinta Maia Sandu a anunțat dejucarea unei tentative de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, inclusiv în baza informațiilor obținute de la serviciile secrete ucrainene.
„Planul Rusiei de a întreprinde acțiuni subversive pe teritoriul statului nostru nu este unul nou. Tentative de destabilizare a situației și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul, datorită intervențiilor prompte ale instituțiilor noastre de securitate și de asigurare a ordinii publice. În perioada octombrie – decembrie 2022, Poliția și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violență. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică ce trebuia să provoace nemulțumiri majore în rândul populației și să conducă la proteste violente. Planul pentru perioada următoare presupune acțiuni cu implicarea unor diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atac asupra unor edificii ale statului și luare de ostatici. Prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău. Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara republicii pentru acțiunile cu caracter violent”, a dezvăluit lunea trecută Maia Sandu.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei