Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov
Semne diacritice
Serghei Lavrov, nestrămutatul ministru de Externe al Rusiei, se declară brusc preocupat de alegerile din Republica Moldova. Nu, nu de calitatea, de corectitudinea procesului electoral își bate capul principalul diplomat al lui Putin, ci de rolul pe care l-ar juca SUA în competiția prezidențială. Lui Lavrov i se pare că SUA se implică în scrutinul prezidențial moldav, în detrimentul intereselor rusești, pe care le dă drept ale noastre, și acest lucru îi provoacă gelozie necontrolată.
Retorica „frățească” a șefului MID a fost declanșată de o simplă remarcă a Ambasadorului Dereck J. Hogan, care a confirmat de fapt unele îngrijorări ale opoziției privind posibila fraudare a alegerilor prin cumpărarea voturilor transnistrene și folosirea resurselor administrative. Lui Lavrov i se pare că astfel americanii nu respectă dreptul fiecărui popor de a-și alege soarta, SUA dorind, crede el, cu orice preț - „grosolan, nepoliticos, necuviincios” - să asigure victoria forțelor proeuropene în alegeri. Prin logica pretinsului protector al moldovenilor, alegerile libere și corecte ar împiedica popoarele „să-și aleagă soarta” și ar fi convenabile doar forțelor proeuropene. Pasărea pre limba ei piere, spune un proverb românesc.
Dar cine s-a găsit să le țină americanilor lecții de comportament?! Tocmai reprezentantul statului care și-a pus tancurile și embargourile în calea semnării Acordului de asociere cu UE, împotriva cursului european al Republicii Moldova, al statului care ocupă pământuri străine, își amenință vecinii, pretinzând că le-a făcut cadouri teritoriale, și își bagă în permanență nasul în oalele politicii lor interne, finanțând separatismul, organizând referendumuri etc. Nu cumva Rusia s-a simțit vizată prin referința lui Hogan la alegătorii transnistreni, cărora Tiraspolul le-a permis (greu de crezut că fără „recomandarea” Moscovei) să participe la alegerile de pe malul drept al Nistrului? Nu Putin s-a întreținut cu candidatul „independent” Dodon într-o videoconferință, promițându-i pomană electorală sub formă de motorină gratuită, 20 de mii de tone, pentru fermierii moldoveni?
Au rușii o zicală despre vacile îndreptățite să mugească și cele care mugesc fără motiv. Vaca lui Lavrov ar trebui să tacă, dar ea se revoltă cel mai tare. Până și mecanismul reglementării transnistrene nu funcționează din cauza că „americanii încearcă să domine și să transforme Republica Moldova într-un buboi în spațiul postsovietic”, declară ministrul rus candid. Sigur, dacă americanii ar accepta măcar planul „Kozak 2” și transformarea Republicii Moldova într-o bază militară rusă, într-o Pridnestrovie mai mare, atunci Rusia ar fi satisfăcută. Dar fiindcă americanii se împotrivesc și pun bețe în roate acțiunilor Moscovei, ei sunt „băieți răi”. Lavrov transferă vina capului bolnav către cel sănătos, dacă e să ne exprimăm în termeni populari rusești. Din punctul lui de vedere, americanii sunt responsabili până și pentru faptul că alianța Maiei Sandu cu Dodon a suferit eșec.
Moscova privește la focarele de instabilitate dimprejurul Rusiei, din Belarus până în Kârgâzstan, afișând îngrijorare prefăcută și arătând cu degetul spre Occident, când de fapt ar trebui să se uite în oglindă. Dacă ar fi un stat democratic și prosper, Rusia ar emana democrație, prosperitate și stabilitate. Dar fiindcă este, vorba lui John McCain, o benzinărie cu arme nucleare și planuri de extindere, ea „revarsă” peste vecinii săi frământări, discordie și conflicte de tot felul. De altfel, una dintre „emanațiile” Rusiei imperiale în Republica Moldova este Dodon și faptul acesta vorbește de la sine.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani