Silvia Radu, un Dodon în fustă?
Semne diacritice
Cu mai mulți ani în urmă, am fost martorul involuntar al unei discuții telefonice penibile: o colegă, pe care o consideram și care ne făcea să credem că e, cel puțin, „proeuropeană”, vorbea cu soțul ei, stabilindu-i o întâlnire „pe prospect Lenina”. A fost neașteptat și neplăcut pentru mine să aflu că, după douăzeci de ani de independență, o persoană de vârsta și educația ei nu renunțase la denumirea sovietică a străzilor din Chișinău.
Zilele trecute, un sentiment asemănător de penibil mi l-a provocat primărița interimară a Chișinăului, Silvia Radu. Aflându-se, pe data de 24 ianuarie
Prin acest gest, care mi s-a părut cel puțin nepoliticos - acceptând invitația pentru sărbătoarea din 24 ianuarie, ea și-a asumat în mod automat și rostul ei – doamna Silvia Radu ne-a dezamăgit înainte să fi reușit să-și demonstreze capacitățile administrative promise. Astfel, ea calcă cu mult tupeu în gropile „stataliștilor” și „patrioților” de județ, excitați de Moscova. După episodul de
Totuși, faptul că cineva se crede manager, nu ar trebui să-l împiedice să fie un pic mai simțit, mai atent față de interlocutori și – de ce nu? – un pic mai sensibil față de momentele culturale, spirituale importante, definitorii ale poporului din care face parte (pentru a le putea înțelege și pe cele ale omenirii în general).
Simțind probabil o schimbare de atitudine a ieșenilor „înfrățiți”, primărița Chișinăului, ajunsă în funcție prin manevre de culise, a încercat să dreagă busuiocul, pomenind despre „Centenarul Marii Uniri” și „legătura de sânge dintre noi”, dar nu cred că i-a mai putut convinge pe cei prezenți la solemnitate că chiar crede ceea ce spune.
Oricum, chiar dacă ești manager adevărat și te consideri moldovean, e bine să știi că Unirea dintre Moldova și Valahia este un eveniment important, o mare sărbătoare și pentru noi, cei de dincoace de Prut.
Ca să înțelegem aceasta, ne poate ajuta o analogie: să ne imaginăm care ar fi fost soarta limbii și culturii ruse, dacă Cnezatul Moscovei nu reușea, prin foc și sabie, să-și supună celelalte cnezate rusești, și Moscovia, rebotezată apoi în Rusia, nu apărea ca stat.
Unirea din 1859 s-a produs fără vărsare de sânge, prin puterea ideii unității de neam, prezentă în toate cronicile moldovenești. Da, a fost un proiect politic și geopolitic, dar mai întâi de toate a fost un proiect intelectual, cultural și spiritual, care a vizat „întreaga seminție românească”, inclusiv basarabenii. Spunea, Mihail Kogălniceanu, în 1843, în deschiderea cursului său de istorie de
Deși eram rupți cu forța armelor de trupul Moldovei, evenimentul din
Guvernul fortifică mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale: În premieră este reglementată modalitatea de aducere în republică a bunurilor confiscate ce se află în străinătate: „Vom putea confisca mai rapid mijloacele sechestrate”
CRIZĂ și SCUMPIRI // Federația Rusă apasă „butonul” Transnistria înaintea alegerilor parlamentare din R. Moldova: Ce înseamnă o eventuală sistare a livrărilor de gaze către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, mesaj puternic de susținere de la Bruxelles pentru Iurie Ciocan: „Avem nevoie de un reprezentant în Parlamentul României care să lupte pentru interesele românilor din R. Moldova”