Nicolae Negru // Rusia a înghițit gălușca?
Semne diacritice
În discursul ținut în Parlamentul European, Maia Sandu a spus câteva lucruri foarte neplăcute, iritante, pentru Moscova: că războiul Rusiei împotriva Ucrainei „nu are nicio justificare și trebuie oprit”; că „Crimeea este Ucraina, Donbas este Ucraina, Kiev este Ucraina și vor fi întotdeauna”; că trupele ruse trebuie retrase de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că încalcă „neutralitatea și independența ei”.
Altădată, o asemenea declarație răsunătoare ar fi provocat o criză de nervi nu numai la Moscova, ci și la Tiraspol, Maia Sandu ar fi fost învinuită că atentează la cea mai de succes misiune de pacificare de pe glob, că se joacă cu focul, Jirinovski sau vreun înlocuitor de-al său ar fi lansat niște amenințări de cucerire a Chișinăului în două ore etcetera, ar fi sărit cu „sfaturi” și vreun Dodon local... De data aceasta, însă, Kremlinul s-a prefăcut că nu a auzit nimic.
Doar șefa departamentului de presă al MID-ului, Maria Zaharova, a ieșit la rampă și a spus, fără vreo legătură aparentă cu discursul Maiei Sandu din Parlamentul European, că unele acțiuni și declarații ale Chișinăului determină Rusia să pună la îndoială atașamentul real al conducerii Republicii Moldova pentru statutul de neutralitate și relații pragmatice, reciproc avantajoase cu Rusia.
Deși Republica Moldova nu a aderat formal la sancțiunile occidentale aplicate Rusiei, de facto unele dintre ele sunt puse în aplicare în sfera bancară și a reexportului mărfurilor rusești, a exemplificat Zaharova. Ea le-a mai reproșat autorităților noastre că tratează cu indulgență protestele zilnice din fața Ambasadei Ruse, împiedicând misiunea diplomatică să lucreze (unui funcționar rus îi este dificil să înțeleagă că autoritățile nu-i pot opri pe cetățeni să protesteze), că a interzis panglica negru-oranj (celelalte simboluri ale agresiunii ruse în Ucraina nu au fost menționate), că limitează drastic difuzarea mass-media rusești, că Poșta Moldovei nu mai asigură, din motive tehnice, comunicarea poștală cu Rusia.
„Chemăm încă o dată partea moldovenească să se abțină de la acțiuni care aduc daune relațiilor cu țara noastră și să nu se lase trasă de forțele care tind să implice Republica Moldova în campania antirusă”, a mai declarat Zaharova, citată de TASS. Nimic despre trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova! Ea nu a pomenit nici despre NATO, ca șeful ei, Serghei Lavrov, care și-a exprimat la începutul acestei luni îngrijorarea pentru viitorul moldovenilor care, după cum s-a exprimat el, „sunt târâți în NATO”.
Ar fi naiv să credem că Moscova a înghițit gălușca și nu va lăsa fără răspuns „atentatul” Maiei Sandu la trupele ruse „eliberatoare” în Ucraina și „pacificatoare” în Republica Moldova. Ea e nevoită să ascundă piatra răzbunării în sân, nereușind să înfrângă rezistența armatei ucrainene.
Fără vreo legătură aparentă cu Zaharova, s-a activizat brusc Dodon, după ce a fost amendat cu 9 000 de lei (pentru că a sfidat legea care interzice simbolurile militarismului și agresiunii ruse), iar Procuratura Generală a revenit la dosarul „kuliok”. Chemându-i în ajutor pe Ceban și Chicu, amenințând cu proteste, în calitatea lui de director al SRL-ului numit PSRM, finanțat de FSB, Dodon vrea demisia actualei guvernări și alegeri parlamentare anticipate. La toamnă, își face el iluzii, lumea va ieși în stradă, îl va scoate din pușcărie, dacă eventual se va pomeni acolo, și va determina o schimbare „revoluționară” a puterii la Chișinău.
E Dodon de capul său, crede cu adevărat că o va speria pe Maia Sandu și procurorii vor renunța la investigații în dosarul finanțării ilegale a PSRM? Dacă stă în spatele său Moscova, care pune la cale o nouă destabilizare în Republica Moldova, vom afla curând, urmărind comportamentul politicienilor de la Comrat.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei