Nicolae Negru // Riscul anului 1940
Semne diacritice
E confirmat: Republica Moldova intră în „lista” teritoriilor jinduite de Putin. Agenția TASS („Agenția Telegrafică a Uniunii Sovietice”) l-a citat pe generalul rus Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central, declarând că, în etapa a doua a „spețoperației” militare, trupele ruse au sarcina să ocupe nu numai Donbasul și sudul Ucrainei, ci și să-și facă drum spre Transnistria „unde de asemenea se atestă fapte de persecutare a populației de limbă rusă”.
Nu vă grăbiți să spuneți că generalul minte cu nerușinare sau că a fost indus în eroare, fiindcă raioanele estice ale Republicii Moldova sunt controlate de Rusia și, prin urmare, Moscova însăși ar fi responsabilă de „oprimarea” vorbitorilor de limbă rusă de acolo, care sunt de fapt cei privilegiați din punct de vedere lingvistic.
Oricât de absurde ar părea amenințările generalului Minnekaev, ele trebuie luate în serios, chiar dacă adjunctul lui Serghei Lavrov le-a dezmințit deja. Dar nu se jura Lavrov cu câteva zile înainte de invadarea Ucrainei că Rusia nu are de gând să atace Ucraina? La Moscova nimeni nu e lăsat să vorbească ce-i vine prin cap. Până și prorocirile apocaliptice, elucubrante ale proaspăt răposatului lider „liberal-democrat” rus Vladimir Jirinovski, pe care le-a făcut la începutul lunii februarie, cu puțin timp înainte de a fi răpus de Covid-19, azi nu mai par să atât de fanteziste, elucubrante, ca la momentul respectiv. „Ucraina nu va mai exista, Moldavia nu va mai exista!... Va fi război!”, urla Jirinovski sărit de pe fix, cu o exaltare neegalată de el până atunci.
Un general rus poate spune și absurdități, dacă i se cere, dar nu are voie să improvizeze. Faptul că declarația lui Minnekaev e mai absurdă decât acuzația de nazism a evreului Zelenski nu înseamnă că e întâmplătoare, accidentală. Nu este exclus ca, mâine-poimâine, transnistrenii vorbitori de limbă rusă să se plângă lui Putin că sunt persecutați de „naziștii” de la Chișinău. De altfel, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, s-a și plâns ieri că brava republicuță nerecunoscută de nimeni este blocată economic de autoritățile „statului vecin”. Și „atacul” asupra kgb-ului local a venit la țanc, când e nevoie de un pretext de invazie. Așa că de la „denazificarea” Ucrainei până la „denazificarea” Republicii Moldova e doar un pas.
Acum se vede mai limpede ca niciodată că „neutralitatea” în vecinătatea Rusiei e, în cel mai bun caz, o prostie. Nimeni nu-ți asigură securitatea, cu atât mai mult dacă ție nu-ți pasă de ea. Retransformarea celui de-al doilea stat românesc într-o gubernie rusă depinde de rezistența ucrainenilor. Dacă sunt înfrânți, există riscul repetării anului 1940, cu liste de „rusofobi” și sute de cadavre aruncate în gropile cu var din Valea Morilor, cu elita decimată din nou, cu mii de refugiați peste Prut... Atrocitățile din Bucea, Mariupol și alte localități ale Ucrainei ne demonstrează că barbaria, cruzimea invadatorilor nu poate fi exagerată, mai ales când Putin nu îi pedepsește, ci îi decorează.
De aceea, și Republica Moldova, și România ar trebui să ajute Ucraina cu tot ce e posibil, inclusiv cu MIG-urile, dacă armata ucraineană are nevoie de ele. Prin atitudinea față de Ucraina se developează agenții Moscovei, coloana a cincea, de toate culorile. Unii, înfășurați cu tricolorul, și-au amintit brusc de teritoriile românești, pentru a-l ataca pe Zelenski...
Putin începuse realizarea proiectului „Novorossia” în 2014, dar, probabil, nu era pregătit în deplină măsură să verse sângele pe care îl varsă acum. Posibil, el mai miza pe „războiul hibrid”, dar, nereușind în acești ani să instaleze la Kiev un guvern-marionetă, văzându-și visul refacerii „Rusiei istorice” pus în pericol, s-a decis să atace Ucraina cu armament convențional. Numărul de morți și răniți nu mai contează, el e dispus să sacrifice milioane de oameni pentru „omleta” imperială, pentru a distruge, a ocupa Ucraina și a-i transforma pe ucraineni în ruși, ca „soluție finală” a problemei. Proiectul său național se aseamănă cu al lui Hitler. Pentru Putin, „spațiul vital” e teritoriul „Rusiei istorice”, iar retorica sa despre securitate e pentru camuflaj, ca să confere intențiilor sale barbare, mesianice, naziste în esență, un pic de spoială modernă. Cel mai evident indiciu al smintelii sale, a faptului că e bun de legat e ușurința cu care își zângănește arma nucleară.
Pe de cealaltă parte, Occidentul începe să înțeleagă că împăciutorismul nu duce decât în impas, că mai devreme sau mai târziu va trebui să intre în luptă, fiindcă sancțiunile nu îl pot opri pe un individ irațional, care a ajuns să se creadă un mesia, asumându-și „misiunea adunării teritoriilor ruse”. Liderii occidentali nu se mai sinchisesc să furnizeze armamentul necesar Ucrainei, avertizându-l pe Putin că, în cazul aplicării armei chimice sau nucleare, se va răspunde pe potrivă.
„Rusia nu trebuie să uite că avem şi arme nucleare. Dacă Putin apasă butonul nuclear, atunci vom acționa. Dictatura lui Putin şi imperialismul rus vor fi cu siguranţă îngropate", a declarat premierul britanic, Boris Johnson. Kremlinului i s-a adus la cunoștință foarte clar că Rusia și Putin personal vor plăti costuri „astronomice”, că urmările vor fi „absolut catastrofale” pentru Putin și Rusia, dacă se recurge la atacul nuclear, a spus, în cadrul unui interviu pentru ziarul ucrainean „European Pravda”, subsecretarul de stat al SUA, Victoria Nuland.
Însă nu există certitudinea că lui Putin îi pasă de riscul la care supune Ucraina, Rusia și lumea întreagă. Pornit să corecteze „nedreptatea istorică”, să elimine consecințele „celei mai mari catastrofe geopolitice a secolului XX”, el își asumă în mod public rolul unui personaj dur, intransigent, eroic, tragic. Imaginea sa cu o lumânare în mână, într-o biserică somptuoasă, dar pustie, din noaptea de Înviere, el trimițând în același timp peste orașele și satele ucrainene rachete și obuze semănătoare de moarte, inscripționate „în glumă” cu „Hristos a înviat”, e a unui „supraom” care se plasează în afara moralei și suferințelor „lumești”, „dincolo de bine și rău”.
Fiindcă starea sănătății mintale a lui Putin rămâne în continuare o enigmă, nimeni nu poate spune dacă e nebun cu adevărat sau o face pe nebunul, teama că focul războiului din Ucraina va scăpa de sub control și se va răspândi pe continent pune stăpânire pe toată lumea.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas șapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md