20:31:17 04.11.2024
Stiri

Revanșa Rusiei a eșuat

Opinii 25.02.2019 11:42 Vizualizări4721 Autor: Nicolae Negru
Revanșa Rusiei a eșuat


Semne diacritice

Dacă facem abstracție de relațiile dintre formațiunile care au trecut pragul electoral și vor ocupa scaunele din Parlamentul Republicii Moldova, rezultatele alegerilor ar putea fi considerate satisfăcătoare: revanșa Moscovei, în ciuda unui efort nemaivăzut până acum, a eșuat, ea rămâne cu buza umflată, socialiștii nu au obținut majoritatea așteptată care să le permită să formeze de sine stătător Guvernul. Lauda lui Dodon s-a dovedit a fi deșartă, cetățenii Republicii Moldova nu s-au lăsat ademeniți de mirajul putinist, de cadourile electorale generoase oferite de Rusia. Cu excepția unor raioane de nord, Ocnița, în special, Autonomia Găgăuză și Taraclia, unde PSRM a obținut mult peste 50 la sută din voturi, majoritatea cetățenilor au spus „niet” propunerii de a întoarce carul moldav spre Est.

O parte din simpatizanții PSRM a fost ademenită de Partidul lui Șor, care va fi a patra forță politică din Parlament. Nu se știe cât timp va sta primarul de Orhei cu un picior în pușcărie și cu altul în Legislativul Republicii Moldova.

Formal, vectorul proeuropean are girul alegătorilor, partidele PD, PPDA și PAS pot forma o majoritate parlamentară și purcede la treabă, ca să ducă la bun sfârșit reformele de modernizare și europenizare a Republicii Moldova. Ar putea, mai bine zis, dacă „acumiștii” nu s-ar fi jurat să nu facă nici în ruptul capului alianță cu PD.

În general, Blocul electoral „ACUM”, care visa, uneori în taină, alteori în public, să-și ia „țara înapoi” nu și-a realizat visul și pare decepționat, chiar nervos, dar succesul remarcabil pe care l-a obținut în municipiul Chișinău, bătând categoric PSRM-ul, în raioanele Telenești, Ialoveni, Criuleni ar trebui să le ridice moralul Maiei Sandu și lui Andrei Năstase și să-și gândească bine viitorii pași. Încrederea alegătorilor nu e garantată pentru totdeauna. De altfel, aceste raioane au mizat până nu demult pe PL și PLDM. În aparență, PPDA și PAS și-au asigurat victoria în alegerile locale din Chișinău, dar nu se știe ce va fi peste patru ani.

Participarea diasporei nu a fost conformă așteptărilor și nu doar din cauza că nu s-a permis votarea cu pașapoartele expirate. Se vede că, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, alegătorii s-au mobilizat împotriva lui Dodon, nu pentru Maia Sandu.

Și PD poate fi mulțumit de rezultatele alegerilor, mai cu seamă că liderul său, Vlad Plahotniuc, a primit „botezul” și legitimitatea din partea alegătorilor. Faptul că, pentru prima dată, PD a depășit bariera de 3% în municipiul Chișinău, obținând peste 13 la sută din voturi, poate fi un semnal că ceva se schimbă în atitudinea chișinăuenilor față de partidul lui Plahotniuc. Nu putem ști, deocamdată, dacă e o breșă în rezistența antioligarhică sau recunoașterea unui merit? Dar se confirmă că rezultatul de aproape 18 la sută al Silviei Radu în competiția pentru Primăria Chișinăului nu a fost total întâmplător.

Rămâne de văzut ce vor spune observatorii internaționali în privința modului de organizare a alegerilor, dacă le vor considera „libere și corecte”. O problemă evidentă o prezintă votul transnistrenilor. Participarea lor în număr record ar trebui salutată, dacă nu ar exista o mulțime de mărturii că ei au fost plătiți să voteze pentru unii sau alții concurenți electorali.

Oricum, PD pare să fi profitat de sistemul mixt, câștigând în circumscripțiile uninominale mai multe mandate decât cu lista de partid și are șanse să ajungă din nou la guvernare. Dacă reușește să găsească un partener de coaliție. Cea mai bună combinație pentru Republica Moldova ar fi PD-PAS-PPDA, cu anumite condiții de dezoligarhizare, însănătoșire a justiției și recuperare a miliardului furat. Dacă PD va eșua, vom avea alegeri anticipate. Dacă nu, va începe dificilul proces de împărțire a turtei legislative și guvernamentale.

Problema alegerilor anticipate e că rezultatele ar putea fi similare celor de ieri. Există și riscul ca cel care le va declanșa să fie penalizat de alegători.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.11.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Referendumul corectat

02.11.2024 12:13 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La urne! Avem r...

01.11.2024 08:57 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu sau Putin?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md