Republica Neutria și finanțatorii ei


Semne diacritice
Premierul Pavel Filip s-a supărat pe cei care nu manifestă entuziasm în legătură cu semnarea recentului „acord protocolar” dintre Chișinău și Tiraspol privitor la plăcuțele de înmatriculare „neutre” pentru mașinile transnistrene și posibilitatea ca aceste mașini să poată circula în afara Republicii Moldova.
El ar fi trebuit să se supere în primul rând pe sine însuși. Căci prima cauză a scepticismului și a notelor critice în legătură cu evenimentul dat este lipsa de informație, modul defectuos, limitat de prezentare a acordului respectiv în fața cetățenilor. Comunicatul de presă al Guvernului conținea prea puține detalii pentru ca cetățeanul să poată înțelelege de ce renunță Chișinăul de bunăvoie la unul dintre atuurile sale în negocierile cu separatiștii? De ce se pune căruța reglementării transnistrene înainta cailor care o vor trage?
Detalii foarte importante ale acestui acord aflate ulterior au temperat întrucâtva tonalitatea critică: deși se va efectua
E adevărat, în comunicatul de presă menționat mai sus s-a făcut referire la normele Convenției de
Dacă citim textul Convenției realizăm că, de fapt, „neutru” e un fel de a spune, o stratagemă menită să protejeze orgoliul separatist, căci autovehiculele cu plăcuțe „neutre” nu sunt admise în traficul internațional. Atâta timp cât nu există o republică „Neutria”, nu pot să existe nici „plăcuțe neutre”. În mod obligatoriu o mașină care circulă pe drumurile europene trebuie să aibă însemnele țării în care este înmatriculată. Numele statului trebuie să figureze și în pașaportul mașinii, și pe plăcuța de înmatriculare sau în afara acesteia, pe partea din spate a vehicolului.
Convenția de
Nu e clar nici unde vor merge banii obținuți de la înregistrarea vehiculelor și a plăcuțelor „neutre”. În buzunarul separatist? Din păcate, majoritatea parlamenară nu a fost curioasă să afle răspunsul la această și alte întrebări formulate pentru vicepremierul Cristina Lesnic de către liderului fracțiunii PLDM, dl Tudor Deliu. Dar merita să știm ca să putem evalua toate consecințele acestui acord. Până atunci, pot aplauda doar aplaudatorii de serviciu.
Faptul că agricultorii din raionul Dubăsari vor avea acces timp de 20 de ani la propriile terenuri confiscate de separatiști este, firește, îmbucurător. Îmbucurător și rușinos, în același timp.













































































