Nicolae Negru // Remanierile necesare, dar insuficiente
Semne diacritice
După numărarea voturilor pe 3 noiembrie, Maia Sandu a promis schimbări, în corespundere cu doleanțele cetățenilor exprimate în campania electorală. Aceasta presupune și remanieri în Guvern, dar nu numai.
Ar fi naiv să se creadă că înnoirea echipei guvernamentale, ce a și fost anunțată de premierul Dorin Recean, va rezolva în mod automat toate problemele, va satisface toată lumea și îi va asigura Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) o majoritate confortabilă în urma alegerilor parlamentare din 2025. În patru ani de guvernare, în condițiile mai multor crize profunde, pe care nu e nevoie să le înșiruim, erodarea popularității PAS nu putea fi evitată, nici chiar dacă nu s-ar fi comis erori (dar s-au comis). O bună parte a cetățenilor crede cu tărie că prețurile și inflația au bătut recordurile din cauza Maiei Sandu și a guvernării PAS, nu a războiului din Ucraina. Despre aceasta li s-a vorbit până la alegerile prezidențiale și referendum și din tabăra prorusă, și din cea proeuropeană și li se va vorbi în continuare.
În aceste condiții, remanierile necesare, chiar obligatorii, nu sunt un panaceu, nu acoperă toate așteptările, e nevoie de un minim de acțiuni sau reforme pe care, dacă nu le realizează, PAS nu are cum să guverneze și după 2025, căci, conform sondajelor, e puțin probabil să obțină mai mult de jumătate din mandatele parlamentare. De aceea, efortul liderilor PAS trebuie îndreptat pe mai multe direcții: să se învețe în sfârșit a comunica permanent, cât mai explicit, cu cetățenii, ca ei să poată aprecia obiectiv ce s-a realizat până acum; să implice în procesul de luare a deciziilor, de integrare europeană tot potențialul intelectual, profesional existent în Republica Moldova și în afara ei; să consolideze forțele proeuropene și unioniste, ca alegerile parlamentare să nu ne surprindă la fel de dezbinați ca până la alegerile prezidențiale și referendum; să efectueze reforma justiției, să oprească fluxurile de bani murdari ce intră în Republica Moldova și să destructureze rețeaua lui Șor cu alegători ce votează la comandă.
O dovadă că rețeaua a funcționat sunt procentele obținute de candidații lui Șor în primul tur al alegerilor prezidențiale – Vlah Irina – 5,38%, Furtună Victoria – 4, 45%, Tarlev Vasile – 3,19%. În total, pentru candidații lui Șor au votat peste 13% din alegători, iar dacă se adeverește că o parte din rețea a primit indicația să voteze pentru Stoianoglo, după cum a scris presa, cifra totală s-ar putea dubla.
Dacă va comunica cu societatea ca până acum, efectul unei noi echipe guvernamentale va fi redus. E timpul ca Centrul pentru Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării să demonstreze rezultate în activitatea sa atât în comunicare, cât și în contracararea dezinformării. Deocamdată, dezinformarea pare mai operativă, mai inventivă decât informarea.
Misiunea serviciilor de presă nu trebuie să se limiteze la dezmințiri ale spuselor Mariei Zaharova sau ale altor oficiali de la Moscova, ele trebuie să anticipeze și să explice cât mai clar cetățenilor pașii întreprinși de guvernanți, situația reală din economie. Dacă, de exemplu, Ministerul Afacerilor Externe nu permite reprezentanților Moscovei să monitorizeze alegerile prezidențiale, nu e suficient să spui că „statutul” lor profesional este „incompatibil cu cel de observator internațional” - cetățeanul, mai cu seamă cel rusofil, poate percepe răspunsul ca pe unul formal, evaziv. Mesajul ar fi mai convingător dacă s-ar preciza în ce constă această „incompatibilitate”.
Și în relațiile PAS cu partidele proeuropene și unioniste trebuie să se ajungă la o platformă de comunicare și cooperare în interesul național, să se evite confruntările sterile, meschine, care să împiedice o eventuală alianță în viitorul Parlament. Aceleași sondaje ale intențiilor de vot arată că șansele majorității partidelor proeuropene de a trece peste pragul electoral sunt mici. Se cere o soluție de preîntâmpinare a irosirii voturilor proeuropene, responsabilitatea aparține liderilor partidelor respective, dar și guvernarea nu poate sta indiferentă, PAS trebuie să-și caute aliați din timp.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”