Putin nu citește postările lui Dodon pe Facebook
Semne diacritice
Putin a ignorat prezența lui Dodon la forumul economic de la Sankt Petersburg, în pofida faptului că semi-președintele moldav și-a anunțat participarea pe Facebook. Salutând persoanele oficiale străine, președintele rus nu l-a menționat pe Dodon și nici nu a dorit să se întâlnească cu el, considerând excesivă solicitarea respectivă, după cum a scris, cu trimitere la surse din Kremlin, ziarul moscovit Kommersant.
Dodon s-a dat peste cap pentru a plăcea „partenerului strategic”, declarând, de exemplu, că cererea Chișinăului de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova ar fi inutilă, legată de campania electorală parlamentară de la noi. Dar efortul său pare să aibă un efect invers. Nici presa rusă nu l-a tratat cu respectul cuvenit unui șef de stat, folosindu-l mai mult ca „decor”, decât ca sursă de informație.
Și faptul că Dodon a sosit la Sankt Petersburg cu avionul unui om de afaceri rus, „economisind” 120 de mii de dolari, nu îi adaugă prestanță, provocându-le rușilor o atitudine condescendentă, ca față de un vasal sau un „om de-al casei”. (Nu e pentru prima dată, de altfel, când președintele Republicii Moldova beneficiază de cadouri dubioase din străinătate. Reparația Președinției pe bani turcești e cel mai răsunător exemplu de acest fel și s-ar cere intervenția ANI, care, din „întâmplare”, se află într-un proces interminabil de reformare și completare cu cadre.)
Agitația rusofilă a lui Dodon, pe de o parte, și răceala lui Putin, pe de altă parte, ar putea avea rădăcini comune: potențialul electoral al PCRM e în scădere vizibilă. Unul după altul, sondajele indică reorientarea lentă, dar sigură a majorității cetățenilor Republicii Moldova spre Vest, după câțiva ani de orientare estică. În aceste condiții, victoria electorală a PSRM nu mai este o certitudine, bazinul electoral al socialiștilor se îngustează vizibil. Și lucrul acesta nu are cum să nu-l cunoască și Putin.
Datele sondajelor sunt confirmate și de alegerile recente din Chișinău. După eșecul cu referendumul anti-Chirtoacă, când Dodon nu a reușit să mobilizeze decât vreo sută de mii de alegători, a urmat un eșec și mai mare, din 20 mai, când în pofida mesajului său personal, distribuit în toate cutiile poștale ale chișinăuenilor, la secțiile de votare s-au prezentat abia 90 mii de votanți ai candidatului socialist. Ca un narcoman politic, Dodon pare să aibă tot mai multă nevoie de drogul Putin, dar efectul acestuia este tot mai slab. Și rezultatele alegerii primarului
ANRE amână luarea unei decizii privind majorarea tarifelor la gazele naturale cu aproape 40%. Radu Marian: „Anunțul „Moldovagaz”, pe bună dreptate, stârnește nemulțumire și nedumerire în rândul multor cetățeni”
Ministra Sănătății, la Viena: Fortificarea capacităților Institutului Oncologic și promovarea tratamentelor oncologice în R. Moldova sunt printre principalele priorități ale Guvernului
TOP // Cei mai bogați români în 2024