Nicolae Negru // Putin, de la extaz la agonie sau Neutru nu înseamnă idiot iresponsabil
Semne diacritice
În patru zile de la începutul războiului, starea lui Putin pare să se schimbe de la extaz la agonie. El anticipa un blitzkrieg, un marș victorios al trupelor ruse pe teritoriul ucrainean, de la Donbas până la Lvov, de la Cernigov, via Kiev, până la Odesa sau viceversa, de la Herson la Kiev, crezând că armata ucraineană vafi pusă pe fugă sau se va preda imediat ce va vedea tancurile rusești, iar mulțimea de admiratori ucraineni le va ieși în întâmpinare cu pâine și sare (și cu flori, firește), însă visul nu i s-a realizat. Parafrazându-l pe Petru Cărare, se poate spune că „în loc de pită”, soldaților ruși li s-a oferit „calupuri de dinamită”, iar în loc de șampanie - coctailuri Molotov. Crezând că ucrainenii nu i-au înțeles mesajul, atunci când a anunțat eufemistic, în scop de camuflaj, începutul „operațiunii militare speciale pentru demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, el li s-a adresat încă o dată, spunându-le direct că așteaptă de la ei să-l dea jos pe președintele Zelenski și să depună armele. Acesta a fost un prim semn de vulnerabilitate.
Între timp, veștile rele au continuat să vină nu numai din Ucraina, care se apără cu îndârjire, profesionist, eroic, stârnind admirația întregii lumi, ci și din Rusia, unde mii de cetățeni au ieșit să protesteze împotriva războiului, și mai cu seamă din Occidentul pe care îl crezuse dezbinat și nehotărât, însă care a reușit totuși să se unească și să adopte sancțiuni foarte dureroase la adresa agresorului. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, nicio țară membră, decât Rusia însăși, care deține președinția Consiliului, nu a votat împotriva rezoluției în care se „deplânge” agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Până și China, partenerul „total” s-a abținut de la vot, nu a manifestat solidaritatea așteptată de Putin. Ba mai mult, China nu se grăbește să vină în ajutorul Rusiei, pentru a-i ușura povara sancțiunilor aplicate de SUA și UE, chinezii nu mai cumpără petrol rusesc, întâmpinând dificultăți în transferarea banilor, spun ei.
Dar cea mai dureroasă lovitură a venit din partea Germaniei care, după ce a suspendat certificarea gazoductului Nord Stream 2, și-a dat acordul ca Rusia să fie exclusă din sistemul internațional al telecomunicațiilor financiare SWIFT și a mai anunțat că, de acum înainte, va furniza arme ucrainenilor, ca ei să se poată apăra de armata rusă. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania pune cruce politicii sale estice (ostpolitik) de până acum și începe o pagină nouă în relațiile cu Rusia. Faptul că UE a decis să furnizeze armament ucrainenilor, să închidă spațiul aerian pentru avioanele rusești, inclusiv ale oligarhilor ruși, ele nu vor putea ateriza, decola sau tranzita teritoriile statelor comunitare, trebuie privit în siajul acestei schimbări de macaz în politica externă a Berlinului.
În a patra zi, simțind cum se strânge tot mai tare lațul condamnării generale, al izolării, cu proteste anti-Rusia în lumea întreagă, cu o jumătate de Europă trimițând muniții și armament Ucrainei, adăpostindu-i sutele de mii de refugiați, Putin a decis, din propria inițiativă, să negocieze cu ucrainenii, după ce respinsese arogant, batjocoritor, propunerea lui Zelenski, făcută în prima zi de război. Agonia în cea mai evidentă formă s-a manifestat spre mijlocul zilei de duminică, Putin convocându-l pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov, pentru a le ordona, în fața camerelor de luat vederi, să ridice gradul de alertă pentru forţele nucleare, motivând că s-ar fi auzit „declaraţii agresive din partea ţărilor NATO”.
Nu au existat declarații agresive din partea țărilor NATO, președintele rus „improvizează” pentru a speria lumea, e o invenție ca și „genocidul” din Donbas, pe care nu l-a observat timp de opt ani. Putin fabrică „amenințări, care nu există, pentru a justifica continuarea unei agresiuni”, a răspuns Casa Albă.
În stare de agonie, Putin e mai periculos decât în extaz. S-ar putea să aibă dreptate cei care spun că greul abia începe pentru ucraineni; conform Pentagonului, Rusia a introdus pe teritoriul ucrainean doar două treimi din trupele masate în jurul Ucrainei, vreo 50 de mii de soldați mai stau în așteptare. Însă, oricum, victoria ucrainenilor e posibilă, ei câștigă nu numai din punct de vedere profesional, ci și moral în fața militarilor ruși, care nu pot să nu conștientizeze că președintele lor este un criminal și ar putea ajunge în fața Tribunalului Internațional de la Haga.
E grăitor, simptomatic faptul că o agenție informațională finanțată de statul rus, care îi numea trădători și le cerea să demisioneze jurnaliștilor care s-au pronunțat împotriva războiului, a schimbat în ultimile zile titlul rubricii „Operațiunea militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei” în „Operațiunea militară specială a Rusiei pentru apărarea Donbasului”.
Cuvântul război este interzis în presa rusă, dar rușii, oricât s-ar autoamăgi, știu că e război. Adepți ai „eufemismului” putinist au apărut și în Republica Moldova. Și nu ne referim doar la socialiștii finanțați de Kremlin, nu numai ei ne cheamă să rămânem „neutri” față de informația care vine dinspre Ucraina și Rusia.
Statutul de neutralitate înscris în Constituție nu ne obligă să fim idioți, utili sau pe cont propriu, să nu discernem între minciună și adevăr, între informare și dezinformare, divertisment și propagandă. Acțiunile SIS pentru închiderea unor publicații care sprijină războiul rus împotriva Ucrainei sunt în conformitate cu Constituția: ca stat neutru, nu putem permite ca un stat vecin să fie atacat, fie și informațional, de pe teritoriul nostru. Adevărata neutralitate nu presupune să bagi capul în nisip ca struțul, crezând că astfel te protejezi. Când un bandit agresează în stradă pe cineva, nu poți să te eschivezi, să spui că nu te privește, fiindcă ești martor „neutru”, căci următorul atacat ai putea fi chiar tu. Neutru nu înseamnă să nu te aperi, să aștepți prostește până vei fi lovit, aceasta e interpretarea dată de Curtea Constituțională în 2017.
Fiindcă veni vorba, UE ia măsuri pentru interzicerea „mașinilor media” ale Kremlinului, Sputnik și Russia Today. Ele „nu vor mai putea răspândi minciunile lor pentru justificarea războiului pornit de Putin, elaborăm mecanisme pentru interzicerea dezinformării lor dăunătoare șitoxice în Europa”, a comunicat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Guvernării de la Chișinău i-am putea reproșa mai degrabă că acționează prea lent în sensul stăvilirii dezinformării și justificării „operațiunii militare speciale” în care sunt uciși oameni nevinovați, care a alungat sute de mii de ucraineni din casele lor. Neutru nu înseamnă martor impasibil, imoral, iresponsabil, complice la genocid, la crime împotriva umanității.
FOTO // Platforma de îmbarcare - debarcare și calea de rulare a Aeroportului Internațional Chișinău, modernizate cu banii întreprinderii
Adrian Dupu, omagiu adus eroilor români care și-au dat viața pentru eliberarea Basarabiei: „Să cinstim mereu memoria eroilor neamului și să ducem mai departe valorile și idealurile pentru care aceștia s-au jertfit”
Transfugul Vasile Bolea, una dintre vocile condamnatului Șor din Parlamentul de la Chișinău, a ajuns de râsul... deputaților: „Dacă era despre cumpărarea voturilor...”