Nicolae Negru // Perspectiva unui PSDE „aurit”
Semne diacritice
Partidul Social Democrat European (PSDE), întrunit duminica trecută la un congres extraordinar, l-a ales, unanim, în funcția de președinte al formațiunii pe fostul aspirant independent la postul suprem în stat, Tudor Ulianovschi, devenit, între timp, în luna noiembrie, membru PSDE.
Această unanimitate să fie o consecință a dezamăgirilor de până acum prin care au trecut social-democrații europeni sau e vorba despre o mișcare decisă mai demult, cu care toată lumea e de acord sau e nevoită să fie de acord? Oricum, întrebarea de ce Ulianovschi a asaltat independent Președinția și de ce PSDE a mers în campania prezidențială cu un candidat al cărui profil politic și ideologic este foarte confuz – ex-ministrul Apărării în guvernarea comunistă, Valeriu Pleșca, merita clarificată, pentru a nu-i suspecta pe protagoniști de carențe tactice sau inadecvare la realitate.
Cu toate că vine în partid cu o zestre electorală modestă, alegerea lui Ulianovschi are sens, ar putea fi benefică pentru PSDE, a cărui identitate, ca avatar al fostului PD controlat de Plahotniuc, mai urmează a fi definită, pentru a-l face distinct în șirul de partide ce pretind să ocupe același segment al scenei politice. În alegerile locale de anul trecut, PSDE ocupase locul trei după numărul de primării câștigate, fiind devansat doar de PAS și PSRM. Însă, în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, PSDE rămâne în urma MAN, al lui Ion Ceban, și PDCM, al ex-premierului Ion Chicu. Identitatea unui partid este determinată în mare măsură de liderul acestuia, iar fostul președinte al PSDE, Ion Sula, avea probleme de vizibilitate.
Va reuși Tudor Ulianovschi să recupereze terenul pierdut în fața acestor partide? Vom putea spune după ce îl vom vedea în acțiune. Dacă se vor adeveri mărturiile unor participanți la congres că noul lider al PSDE cochetează ușor cu „suveranismul”, se dă apărător al familiei „tradiționale” și al „credinței strămoșești”, - e o găselniță tactică preluată de peste Prut ce ar putea să nu funcționeze pe malul drept al Prutului. De obicei alegătorii preferă copiilor partidele originale, acestea fiind PSRM, PCRM și celelalte partide pro-Rusia. Soarta nefericită a AUR-ului local ar trebui să le dea de gândit social-democraților. Dacă electoratul PAS nu se lasă ademenit de AUR-iști, de ce ar ceda în fața unui PSDE „aurit”?
Faptul că partidul „renovat” îl are ca mentor spiritual pe ex-premierul Victor Ponta ar sugera că undeva pe aproape trage sforile și Plahotniuc. Însă relația cu oligarhul fugar nu e neapărat o vulnerabilitate. Numărul celor care tânjesc după „mâna forte” a „coordonatorului executiv” ar putea să ne surprindă.
Într-un timp se vorbea despre o posibilă alianță sau chiar fuziune dintre PSDE și MAN, ceea ce, de altfel, ar fi fost avantajos pentru ambele partide. Dacă a existat un asemenea proiect, alegerea lui Ulianovschi în fruntea PSDE îl face mai puțin probabil, două săbii nu încap într-o teacă.
Biroul Politici de Reintegrare, reacție la sperietorile SVR: „Autoritățile ruse și partenerii lor de pe loc încearcă să destabilizeze situația din R. Moldova. Joc periculos”
OFICIAL // Decizia UE de a începe negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina, benefică parteneriatului bilateral: Un nou impuls strategic, o mai bună cooperare politică, economică, conectivitate superioară în energetică, transport și logistică
Marcel Ciolacu, desemnat premier de către preşedintele Iohannis