Nicolae Negru // Patriotismul variabil și patriotismul constant
Semne diacritice
Până la 1991, ni se inocula sentimentul că patria noastră „nemărginită” se întinde de
Între timp, Uniunea Sovietică s-a prăbușit ca un castel de nisip, majoritatea „oamenilor sovietici” și-au transferat sentimentul patriotic, de voie, de nevoie, către statele și stătulețele care s-au format pe ruinele imperiului sovietic rus. E adevărat, imaginea constructului a rămas în capetele multor oameni, care îl deplâng, dar, se știe, roata istoriei nu poate fi întoarsă înapoi.
Acum ni se spune că patria noastră e între Nistru și Prut, iar transnistrenilor li se bagă în cap că patria lor e fâșia de 20 -
Mâine-poimâine, dacă Putin ar reuși să refacă URSS, „patria” noastră (și a transnistrenilor) s-ar lărgi din nou, cum s-a lărgit patria ucrainenilor din Crimeea sau Donbas, de exemplu… Iar împreună cu patria s-ar „lărgi” și identitatea noastră, care e considerată o emanație a statului în care trăim. Legând identitatea de formațiunea statală, de geografie, se obține o identitate variabilă, temporară, dacă ținem cont de istoria politică a ținutului nostru, de numărul steagurilor care au fâlfâit pe Primăria Chișinăului și Casa Guvernului în ultimii 103 ani.
Ideea noastră e că „națiunea civică moldovenească” pe care mizează noii veghetori ai statu-quo-ului geopolitic european nu poate să suprime, după cum și-ar dori ei, constantele noastre identitare, care sunt limba română, cultura, rădăcinile etnice. Pentru o mare parte din cetățenii Republicii Moldova a „privi” peste Prut este o necesitate firească, un reflex natural, face parte din instinctul lor de supraviețuire identitară, pe care nu l-au putut învinge nici cei 50 de ani de opresiune națională, de fabricare a unei noi identități. Patria lor, vorba poetului, e limba română, nu apendixul postimperial numit Republica Moldova.
Dreptatea, dacă o împărțim, cum se cuvine, la toți, reclamă, după scoaterea sârmei ghimpate, abolirea frontierei de pe Prut, trasată cu forța armelor, prin înțelegerea lui Stalin cu Hitler. Iar democrația, dacă nu e selectivă, nu poate interzice, de dragul unei „statalități” artificiale, această opțiune politică, după cum visează unii dodoni locali și externi.
Din acest unghi de vedere trebuie privită ședința solemnă cu ocazia celor 103 ani de
Cu același prilej, pe 26 martie, s-a anunțat formarea Convenției Românilor din Republica Moldova, care, pe lângă obiectivul „consolidării entității românești”, își propune să creeze o „platformă de coeziune a tutor forțelor românești” din spațiul pruto-nistrean. Va fi o sarcină deloc simplă, mai complicată decât până acum, căci de ziua Unirii,
Printr-o coincidență simbolică, sâmbătă
Prutul nu poate reprezenta o graniță a patriotismului nostru, e un adevăr pe care îl descoperă tot mai mulți cetățeni.
Rusia are dreptul să bombardeze pe oricine, fiindcă e măreață
Noua găselniță a lui Putin pentru a aduna carne de tun pe frontul din Ucraina: Lege care va permite tuturor celor care semnează un contract pe un an pentru a merge să lupte în Ucraina după 1 decembrie să fie scutiţi de orice datorii
DOC // Nicolae Negru, editorialistul Ziarului NAȚIONAL, laureat al Premiului Național 2024: „Pentru mesajul național și pentru profunzimea operei sale literare, dramaturgice și publicistice, pentru cartea autobiografică: O progenitură dușmană”