O dezoligarhizare cu participarea lui Plahotniuc
Semne diacritice
„O să treacă și asta”, a răspuns împăciuitor Vladimir Țurcan, proaspăt ales președinte al Curții Constituționale, solicitat de jurnaliști să comenteze reacțiile virulente, apelurile de demisie venite din partea reprezentanților blocului „ACUM”, printre care vocea indignată a Maiei Sandu răsuna cel mai tare.
După discursul lui Dodon de
Ni s-a promis „fără geopolitică”, dar, în realitate, avem geopolitică dublă, alternativă, ambele variante fiind adevărate, deși se exclud reciproc. Dar nu-i bai. La urma urmei, ce contează dacă a fost ocupație sau „eliberare”, război moldo-rus sau „război civil”? Dacă învingeam Rusia, nimănui nu-i trecea prin cap să spună că ne-am bătut cu noi înșine. A cere sau a nu cere retragerea trupelor ruse nu e una și aceeași, dacă Rusia, oricum, nu are de gând să le retragă? În schimb, dacă nu cerem retragerea, poate ne pică ceva de la ruși, nu-i așa? Poate, deși e puțin probabil.
Poate ar fi cazul să nu mai fluturăm nici cu Acordul de asociere, de ce să-l zădărâm inutil pe Putin? Lasă să creadă că suntem un stat-vasal, oricum nu pupăm degrabă cleampa UE. În schimb, avem ușa deschisă și putem intra oricând în Uniunea Eurasiatică. De ce nu am profita? Și dacă se confirmă că Putin vrea să refacă, până în 2024, URSS, vom fi, cum s-ar spune, la locul potrivit, în momentul potrivit. Poate ne va plăcea atât de mult, încât vom uita de „integrarea europeană”.
E adevărat, ucrainenilor ar putea să nu le convină, dar e problema lor. De ce am sacrifica „relațiile multiseculare”, „parteneriatul strategic” cu Rusia de dragul ucrainenilor? În schimb, vom duce la bun sfârșit dezoligarhizarea sabotată tot mai mult. În raportul său de 100 de zile în fotoliul de premier, Maia Sandu a repetat de două ori cuvântul „sabotaj”. Ar trebui să instalăm camere de luat vederi pretutindeni sau să schimbăm populația, ca să reușim. Și mai există un pericol. Dacă viitorul procuror independent va lua în serios declarațiile lui Dodon cu privire la banii pe care îi primește de
Fiindcă veni vorba, ce se va întâmpla dacă Dodon este totuși omul lui Plahotniuc, element al „binomului toxic”, cum afirma Maia Sandu înainte de a ști că va intra în concubinaj politic cu el?
Cine garantează că Dodon a rupt relația cu Plahotniuc și nu acționează în interesul oligarhului fugar, urmărit de comandouri străine? Nici măcar Kozak nu poate garanta aceasta. Dar nu-i bai: vom avea o dezoligarhizare cu participarea lui Plahotniuc. El e versat în proceduri obscure.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”