Nicolae Negru // Niște canalii
Semne diacritice
Ambasadorul rus Oleg Vasnețov le-a reamintit guvernanților noștri reperele politicii ruse în Republica Moldova.
Principalul reper
Principalul reper e că Rusia nu are de gând să-și care trupele acasă, rămase din perioada sovietică. Ea le atribuie în mod fals misiune pacificatoare, trișând în văzul lumii, căci ele au fost implicate nemijlocit în războiul moldo-rus din 1992, înarmându-i pe separatiști și participând de partea lor la operațiuni militare.
„Politicienii responsabili din Chișinău (cine o fi fiind aceștia? – n.n.) înțeleg bine caracterul pripit al chemărilor de retragere a GOTR (Grupul Operativ de Trupe Ruse). Circa o mie și jumătate de militari ruși, care în virtutea unor motive obiective ajută la desfășurarea operațiunii de pacificare și păzesc depozitele de muniții învechite din Transnistria, nu pot fi retrași ca la semnul unei baghete magice”, a explicat Vasnețov.
Numai că „pripeala” despre care vorbește el durează 28 de ani, iar statutul de „pacificatori”, prevăzut de acordul de încetare a focului, semnat de Mircea Snegur și Boris Elțin pe 21 iulie 1992, îl au, conform cifrelor anunțate de Tiraspol, doar 400 de militari. Dar și ei era cazul să plece demult, căci împreună cu ceilalți care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, nu apără pacea, ci împiedică reglementarea transnistreană.
De ce minte Vasnețov?
De ce minte cu atâta nerușinare dl Vasnețov? Din mare „respect” pentru suveranitatea și independența Republicii Moldova, firește. Ambasadorul caracterizează cerințele de retragere a trupelor ruse ca încercări de a „împinge cu orice preț Rusia în afara Moldaviei”, ceea ce, în opinia sa, e lipsit de perspectivă, deoarece „în republică locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ruși” pe care Rusia „nu are dreptul să-i lase în voia sorții”.
E o notă nouă în poziția Moscovei, similară celei naziste: plecarea trupelor ruse ar însemna lăsarea cetățenilor ruși în seama autorităților moldovenești, adică „în voia sorții”. Cu alte cuvinte: uitați de angajamentele Rusiei de
Cursul european lezează interesele Rusiei
Rusia consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova îi lezează interesele și Vasnețov amenință că țara sa le va apăra: „Noi nu dictăm conducerii Moldaviei vectorul extern pe care trebuie să-l aleagă. Dar aceasta nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. Ea le are, ca și alte țări. Și noi le vom apăra întotdeauna”.
Ambasadorul rus afirmă că închiderea pieții ruse pentru mărfurile moldovenești au avut scopul de a minimaliza riscurile exportului și re-exportului unor mărfuri din terțe țări, doar că „uită” să precizeze că embargourile au fost aplicate până la semnarea Acordului de asociere RM-UE. Unde îi este faimoasa rigurozitate diplomatică? Corect ar fi fost să spună: „Noi încercăm să dictăm conducerii Republicii Moldova vectorul extern, doar că, din păcate, nu întotdeauna ne reușește”.
Sigur, „politica externă echilibrată” promovată de Dodon îi este mai mult pe placul Rusiei și Ambasadorul ei
E un gest de „politețe” diplomatică și „frățească” foarte grăitor. E de la sine înțeles că dlui Vasnețov îi displac discuțiile despre aderarea
Diplomat sau general-guvernator?
Nici mesajele sale, dar mai ales tonalitatea lor nu sunt ale unui diplomat ceremonios, discret, cum se prezentase până nu demult, ci mai curând ale unui general-guvernator care nu are nevoie de finețuri și rigoare și această transformare radicală ar putea avea legătură cu schimbarea Constituției ruse care îi permite lui Putin să concentreze puterea unui țar și să ignore dreptul internațional.
Păzea! – vestește Vasnețov în numele său. Rusia pretinde la propriul pol de putere. El nu face trimitere
Mândrie în genunchi
Pe de cealaltă parte, stataliștii noștri se fac că plouă, că nu au auzit divagațiile mincinoase ale lui Vasnețov. Tace semnificativ MAEIE-ul democrat (exceptând declarația Ambasadorului cu misiuni speciale Andrei Popov, făcută la solicitarea TVR), s-a bâlbâit penibil, întrebat de o jurnalistă, vorbărețul cu alte ocazii premier Ion Chicu, care ne reproșează că nu ne mândrim suficient de mult cu propria „țară”, dar cum să-ți ardă de mândrie când îi vezi pe conducătorii ei în genunchi?
Tace Parlamentul, tace și lăudărosul de altădată Pavel Filip, care își atribuie meritul adoptării rezoluției ONU privind retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul nostru… Să fie această tăcere plata pentru împrumutul de 200 de milioane de euro, promis a doua oară de Kozak?
Să spui că tăcerea lor e jenantă, rușinoasă e să nu spui nimic. Suntem guvernați de niște canalii. Și când te gândești că partidele proeuropene dețin majoritatea în Parlament, volens-nolens te întrebi: dar sunt ei cu adevărat proeuropeni sau niște „kozaci” în blană de oaie…
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”