Nicolae Negru // Natalia Gavrilița a ridicat ștacheta așteptărilor
Semne diacritice
Avem, în sfârșit, Guvern! Ca cetățeanul să înțeleagă mai bine ce are de făcut Executivul Nataliei Gavrilița, iată „principalele provocări de dezvoltare ale Republicii Moldova”, definite în programul său de activitate: sărăcia, emigrarea și îmbătrânirea populației, depopularea satelor și orașelor; lipsa locurilor de muncă și, paradoxal, deficitul brațelor de muncă; vulnerabilitatea agriculturii la schimbările climatice (secetă), agricultura având „o pondere mare în PIB (circa 11%), în ocuparea populației (21%, fără a ține cont de populația ocupată în activități de subzistență) și în exporturi (24%)”; infrastrucutra subdezvoltată; degradarea mediului ambiant, poluarea excesivă a resurselor de apă foarte limitate; sistemul educațional și sistemul sanitar depășite; calitatea scăzută a guvernării, amplificată de corupție. Aici ar mai fi de adăugat o împărțire administrativ-teritorială nerațională, în prea multe raioane și comune mici, fără posibilități de dezvoltare durabilă, cu cheltuieli administrative împovărătoare pentru bugetul public, - e o problemă mai veche, ignorată, în mod ciudat, de autorii programului de guvernare.
Nu în ultimul rând, Republica Moldova și economia ei sunt vulnerabile la „anumite amenințări și riscuri externe și interne”. Nu e vorba numai despre conflictul transnistrean, despre aflarea ilegală a trupelor ruse și a unui depozit enorm de muniții și armament pe teritoriul nostru, care prezintă riscuri majore, inclusiv ecologice și umanitare, ci și despre „dependența asimetrică” de furnizorii externi de resurse energetice, în condițiile în care cele „câteva proiecte de interconectare cu sistemul energetic european”, avansează „prea lent” sau sunt pur și simplu sabotate. Nu pot fi ignorate nici riscurile de tip „hibrid” la care, se spune în program, „încă urmează a fi dezvoltate răspunsuri pe potrivă”.
În acest context, este de salutat angajamentul noului Guvern de a „asigura funcționalitatea gazoductului Iași-Ungheni”, de a construi calea ferată europeană până
Iată prioritățile imediate pe care și le-a stabilit Natalia Gavriliță: lupta cu pandemia; reforma justiției și adoptarea pachetului anticorupție; creșterea veniturilor populației și măsuri suplimentare de protecție socială a grupurilor vulnerabile; restabilirea finanțării externe. De fapt, ultimul punct ar trebui să fie primul, căci fără restabilirea finanțării externe nu se poate face nimic, nici măcar lupta cu pandemia.
La prima vedere, prioritățile imediate acoperă în mică măsură „principalele provocări de dezvoltare” ale Republicii Moldova. Însă, pentru o bună parte a cetățenilor noștri, aflați în sărăcie profundă, intenția de majorare a pensiilor minime până la 2 000 de lei este vitală și Guvernul Nataliei Gavriliță va merita recunoștința întregii societăți, dacă le va îmbunătăți cât de cât condițiile de viață. Va fi o primă dovadă că puterea începe să se schimbe în Republica Moldova.
Pe de altă parte, atunci când accentul se pune pe niște acțiuni ordinare, obligatorii, cum ar fi „eliberarea din funcție a persoanelor (…) care s-au manifestat prin ineficiență în activitate, au comis sau admis ilegalități și promovat grupuri de interese și/sau au fost implicați, contrar legii, în acțiuni de favorizare a partidelor politice sau a concurenților electorali, și numirea, în locul acestora, a unor persoane integre și profesioniste”, cetățeanul se alege cu impresia că lucrurile pot fi îndreptate repede. Dacă Natalia Gavriliță a dorit să ridice cât mai sus ștacheta așteptărilor față de noua guvernare, ea a reușit lucrul acesta, prin accentele pe care le-a pus și prioritățile imediate pe care și le-a stabilit în discursul său de prezentare a programului de guvernare pentru perioada 2021-2025 (program care poate fi apreciat pentru complexitatea sa).
Dar până a simți efectele justiției reformate și ale luptei cu corupția, cetățeanul, inclusiv cel cu pensia majorată, va trebui să suporte noile prețuri la gazele naturale, cu toate consecințele negative care vor urma după aceea.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani