06:31:42 31.10.2024
Stiri

Moldovenii trebuie treziți la realitate

Opinii 21.11.2014 09:00 Vizualizări3646 Autor: Nicolae Negru
Moldovenii trebuie treziți la realitate


Semne diacritice // Moldovenii vor trebui să aleagă între război, declin economic, inflație, devalorizarea vertiginoasă a rublei, pe de o parte, și pace, prosperitate, modernizare, stabilitate, de cealaltă parte

Dacă ar avea de ales în cadrul unui referendum între Uniunea Europeană și Uniunea Vamală, 39 la sută din alegătorii moldoveni ar vota pentru orientarea vestică și 43 la sută – pentru cea estică, arată recentul Barometru al Opiniei Publice, efectuat de „Civis”, la comanda IPP. Într-un sondaj anterior, publicat de IRI, rezultatul e în favoarea UE, dar, iarăși, la o diferență mică, ceea ce înseamnă că viitorul european al Republicii Moldova după alegerile parlamentare din 30 noiembrie se află sub semnul întrebării.

Nu numai actuala guvernare, toți adepții integrării europene avem o problemă care necesită o rezolvare cât mai urgentă. A mai rămas o săptămână până la alegeri, e imposibil de schimbat ceva în această perioadă, veți spune. Așa e, e imposibil, cum părea imposibilă victoria lui Iohannis în fața lui Ponta, după primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Dar există niște șanse. Într-o săptămână de zile se pot schimba, dacă se acționează energic și cu... pricepere.

Să vedem însă cine sunt cei care preferă Uniunea Vamală. Iată portretul acestuia, conform BOP: locuiește în mediul rural, dar și în cel urban, de vârstă medie, este rus, ucrainean sau de altă origine etnică, dar poate fi și român, nivel scăzut sau mediu de educație și nivel scăzut sau mediu din punct de vedere socio-economic. Conturul adeptului UE este mult mai clar: vârsta până la 29 de ani, moldovean/român, nivel de educație înalt, nivel socio-economic ridicat. Îngroșând liniile, persoanele care mizează pe forțele proprii optează pentru Europa, iar cei care se simt neputincioși, neajutorați, care cred că nu vor putea supraviețui fără ajutorul statului, își îndreaptă privirea spre Rusia, își pun speranța în „generozitatea” lui Putin.

Din păcate, trebuie să recunoaștem că până nu demult partidele de la guvernare au făcut tot posibilul pentru a-i dezamăgi pe simpatizanții lor. Doar de un an și ceva comportamentul lor s-a schimbat brusc spre bine, dar e prea puțin timp pentru a recâștiga încrederea pierdută. Dacă sunt lăsate de „capul lor”, partidele proeuropene ar putea câștiga nesemnificativ sau chiar să piardă alegerile, cum avea să le piardă și Iohannis, dacă nu intervenea „diaspora” revoltată, dacă nu interveneau tinerii furioși, schimbând raportul de forțe de pe scena politică din România.

Însă, eventuala „forță a treia” în disputa Rusia-UE din R. Moldova întârzie să apară. „Diaspora” pare obosită sau indiferentă, multora din cei plecați din R. Moldova nu le mai pasă de ceea ce se petrece acasă, alții își mai ling rănile sufletești provocate de politicienii în care și-au investit speranțele vârstei inocente, așa că valul „trezirii” în fața pericolului poate să se nască doar în interior, prin efortul celor inteligenți și lucizi, care pot vedea lucrurile în perspectivă, care pot discerne între prioritar și secundar și nu se lasă dominați de resentimente. Nu soarta unor lideri politici e în joc, nu pe ei îi salvăm, ci viitorul nostru. Liderii politici își vor găsi rostul în orice condiții, ei se pot adapta la orice regim, inclusiv la regimul lui Putin. Corupția este la ea acasă în Rusia. Numai integrându-ne în UE putem scăpa de liderii corupți.

Pe de altă parte, nu e corect, e chiar greșit să-i considerăm pe toți culpabili în egală măsură, fără a distinge nuanțele. Abordarea „toți sunt o apă și un pământ” reflectă fie naivitate, fie rea intenție, în interesul unor grupuri sau în interesul Rusiei. Să nu ne lăsăm înșelați în acest hal.

Moldovenii vor trebui să aleagă între război, declin economic, inflație, devalorizarea vertiginoasă a rublei, pe de o parte, și pace, prosperitate, modernizare, stabilitate, de cealaltă parte. Partidele de la putere sunt incapabile să le transmită acest mesaj. Altcineva trebuie să le explice, ca ei să poată conștientiza starea de fapt a Rusiei și UE, să aleagă rațional, nu prinși în captivitatea sentimentelor nostalgice. Moldovenii trebuie treziți la realitate, ca să voteze cu capul, nu cu sufletul disperat, bântuit de himerele propagandei rusești.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.10.2024 13:50 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Atipicul stride...

28.10.2024 09:29 Ziarul National Nicolae Enciu // Tratatul de la Paris...

28.10.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Plahotniuc și scenar...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va deveni președintele R. Moldova după turul doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie 2024?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md