07:28:37 29.11.2024
Stiri

Nicolae Negru // Mărimea partidului contează

Actualitate 20.11.2023 09:57 Vizualizări3840 Autor: Nicolae Negru
Nicolae Negru // Mărimea partidului contează


Semne diacritice

Turul doi al alegerilor locale de ieri nu schimbă în mod radical rezultatele de după primul tur. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se menține pe primul loc cu cel mai mare număr de primari aleși, (în total - 291, 32,51%), inclusiv în două centre raionale, Călărași și Nisporeni, ratând însă municipiul Ungheni, deși candidatul PAS obținuse în primul tur cel mai mare număr de voturi. A fost învins de un candidat independent, Vitalie Vrabie (fost ministru al Apărării în perioada guvernării comuniste, ex-secretar al PD, ex-șef al Serviciului Vamal), susținut de PSRM, CUB, PLDM...

Cazul scoate în relief o problemă tot mai acută în relațiile PAS cu partidele proeuropene, care îl acuză de aroganță și monopolism, refuzând până acum chemările lor la conlucrare. Această animozitate și idiosincrazie s-ar putea reflecta și în procesul de formare a alianțelor în consiliile raionale și municipale, dar și în alegerea președinților de raioane.

PAS nu avea cum să obțină același număr de voturi ca în alegerile parlamentare din 2021, când s-a creat o conjunctură politică excepțională, irepetabilă, favorabilă pentru o schimbare majoră în preferințele electoratului. A compara rezultatele de atunci, înainte de război, cu cele de azi, când bombardamentele din Ucraina se aud la Chișinău, este cel puțin o greșeală. Totuși, aceasta nu înseamnă că PAS nu are ce-și reproșa din punct de vedere tactic și strategic. Izolarea în care s-a pomenit la Ungheni ar trebui interpretată ca un semnal de alarmă. Să sperăm că supărarea unor lideri proeuropeni nu îi va orbi prea tare, așa încât să-și piardă rațiunea și să dea curs chemărilor lui Dodon de a forma un front comun, partidele proruse cu cele proeuropene, împotriva PAS.

Funcția de primar al Bălțiului a fost câștigată de un fost deputat comunist, emigrat spre formațiunea lui Renato Usatîi. Se vede că simpatia bălțenilor pentru Usatîi nu s-a stins, ci pâlpâie în continuare, așa încât Petkov a reușit să-l învingă pe reprezentantul socialiștilor într-un oraș care cândva era fieful forțelor nostalgice. Usatîi însă se pretinde modern.

Dodon a adoptat un ton fals, triumfător, după primul tur, s-a declarat victorios, în pofida faptului că rezultatele socialiștilor sunt în semnificativă scădere comparativ cu alegerile locale din 2019. Mai cu seamă în municipiul Chișinău, unde candidatul socialist a obținut victorie doar într-o singură localitate din suburbie – Vadul lui Vodă. Cauza aparentă e desprinderea lui Ion Ceban și formarea Mișcării Alternativa Națională. Cauza adevărată e înfrângerea suferită de Dodon și PSRM în alegerile prezidențiale și parlamentare, dar și războiul din Ucraina, care a modificat optica și sensul relațiilor cu Rusia.

Și primul, și cel de-al doilea tur au demonstrat că în alegerile locale contează în primul rând candidatul, profesionismul său, capacitățile administrative, încrederea de care se bucură din partea cetățenilor, apoi culoarea sa politică. Astfel pot fi explicate succesele electorale ale unui șir de partide rămase sau apărute pe scena politică în urma naufragiului PD, PLDM, PL... E vorba despre PSDE, care a câștigat 103 de primării (11,51%), PCDM - 48 (5,36%), PLDM – 34 (3,8 %), Mișcarea „Respect Moldova” – 19 (2,12 %), Liga Orașelor și Comunelor – 16 (1,79 %), dar și un șir de candidați independenți din diferite orașe și sate, care și-au schimbat pe parcurs culorile politice, dar nu și-au pierdut mandatele – 116 (12,96 %).

O bună parte din formațiunile care figurează în listele Comisiei Electorale Centrale există mai mult pe hârtie sau activează într-un număr limitat de localități, preponderent în capitală. Doar PAS și PSRM au demonstrat că dispun de structuri teritoriale în toate raioanele Republicii Moldova. PAS a desemnat candidați în 702 primării (din 898), câștigând în 291 (randament 41,4%), iar PSRM a luptat în 531 de primării, câștigând în 144 (randament 27,1%), PSDE – 302, câștigând 103 (randament 34,1%), au candidat independent 319 persoane, au câștigat 116 (randament 36,4%).

Platforma DA a concurat pentru 164 de mandate de primar, dar a obținut 20 (randament 12,2 %), randamentul PCDM a fost de 20,1% (48 mandate din 239 pretinse). Așa că, apreciind rezultatele unei formațiuni, e bine să ne uităm și la eforturile sale. Nu ai cum să obții mai multe mandate decât numărul candidaților cu care intri în competiția electorală. Cu alte cuvinte, mărimea partidului contează. Iar aceasta depinde și de finanțare, de bani, vorbind mai pe șleau. PAS a cheltuit 7,9 milioane de lei, PSRM – 4,7 milioane de lei, PSDE – 1,4 milioane de lei. Entuziasmul gratuit nu durează mult. Iată de ce era cât pe ce să câștige, dacă nu intervenea nimeni, Ilan Șor. Cu 50 de milioane de euro, în Republica Moldova ar fi câștigat oricine.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 15:57 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // La alegerile pr...

25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md