Maia Sandu va merge la Moscova de bunăvoie sau de nevoie?
Semne diacritice
„Dacă vor câștiga socialiștii, republica asta nu are viitor. Dacă socialiștii mai câștigă și capitala, Republica Moldova e sortită eșecului”, a avertizat, nu demult, Andrei Năstase, lider PPDA și ministru de Interne. Trecem peste această „logică” răsturnată cu susul în jos al adjunctului Maiei Sandu, care îi prezice Republicii Moldova un sfârșit rușinos, dacă Ion Ceban, concurentul său, câștigă Primăria Chișinăului, dar nu îl sperie faptul că socialiștii și Dodon se află deja la cârma Republicii Moldova, cu concursul deputaților acumiști și al lui Năstase personal. Nu suntem siguri că el își dă seama ce vorbește, însă nu acesta este subiectul care ne interesează.
Socialiștii s-au șters pe față
Mai interesantă ni s-a părut reacția socialiștilor, aceasta a lipsit cu desăvârșire, ceea ce înseamnă că au avut o indicație precisă cum să procedeze. Socialiștilor li s-a poruncit să se șteargă pe față și să rabde, pentru a obține acordul acumiștilor de prelungire a concubinajului politic pe un termen de patru ani. Aceasta chiar dacă, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, PSRM ar câștiga majoritatea, iar blocul ACUM ar putea lua mai puțin decât la 24 februarie 2019.
Numai că cineva nu vrea să dea vrabia din mână pe cioara de pe par. Cineva este interesat ca alianța ACUM-PSRM să funcționeze cât mai mult timp și nu e greu de ghicit că acel cineva este însuși Kozak, care pricepe că trebuie să bată fierul cât e cald, cât se mai menține „consensul internațional” din spatele actualei guvernări. Rusia e în câștig cu fiece zi, alianța cu blocul ACUM spală în mod automat nu numai imaginea PSRM și a lui Dodon, ci și a Rusiei lui Putin, care apare de data aceasta nu ca un agresor, nu ca un pericol pentru statele vecine, ci ca un salvator al democrației, un pilon al „dezoligarhizării” în Republica Moldova. Moscova ar trebui să spună mulțumesc deputaților ACUM, dar păpușarul nu spune mulțumesc unor marionete.
Câștigurile simbolice nu sunt suficiente
Apoi, ar fi păcat ca ea să se aleagă doar cu un câștig simbolic, să nu încerce, profitând de ajutorul shcroederiștilor germani, să-i fericească pe republicomoldoveni cu un nou plan de reglementare transnistreană, care să se numească de data aceasta „autonomie foarte puternică”, dar să conțină ideile mai vechi ale planului Kozak.
Și întâlnirea lui Popescu cu Lavrov,
Doar concesiile concrete, pașii Chișinăului de reașezare a Republicii Moldova pe două scaune, european și rus, vor fi răsplătite. Piața Rusiei nu se va deschide pentru produsele moldovenești atâta timp cât se vor pune impedimente, fie și simbolice, propagandei ruse, cât timp militarii ruși nu vor circula liber spre Tiraspol via Chișinău, până când Republica Moldova nu va îndeplini toate doleanțele, care sunt de fapt niște condiții, expuse de Lavrov lui Popescu. Altfel, ar ieși că politica embargourilor a fost zadarnică.
„Cașcavalul” oferit cu mâna altuia
Jocul lui Putin cu Dodon „de-a gazele” mai ieftine, care nu sunt ieftine deloc, nu mai are pentru Moscova farmecul cuvenit, dacă nu i se va alătura lui Dodon și Maia Sandu, îmbrăcată în ie, cu diplomă de
Sigur, Moscova s-a învățat minte, ea nu va oferi „cașcavalul” cu mâna ei, va acționa prin intermediul Berlinului și UE. Și, dacă a reușit să creeze pe această cale Alianța Kozak, de ce nu ar reuși să realizeze și planul său? Pașii Maiei Sandu sunt ai caprei care nu merge de bunăvoie la târg.
METEO // Luna februarie, între minus 32,1 și plus 23,3 de grade Celsius, pe teritoriul R. Moldova: Ninsori abundente, o dată în cinci ani
Tiraspolul a solicitat, în ultimele două zile, volumul maxim de gaze livrat gratuit în regiune din contul grantului UE
Treisprezece candidați pe un loc: Un fost rector și un fost vicepremier, printre persoanele admise în cea de-a doua etapă a concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE