Nicolae Negru // În impas, regimul Dodon fără mască
Semne diacritice
Involuntar, speriat că pierde puterea, regimul Dodon și-a dat la o parte masca și toată lumea a văzut fața lui adevărată. Banditească!
Ca într-un film hollywoodian
Oricare ar fi motivul ce l-a determinat pe deputatul Ștefan Gațcan să părăsească fracțiunea socialiștilor din Parlament, acțiunile guvernanților, ale deputaților socialiști în primul rând, se potrivesc unui stat mafiot, în care domină interesul de grup, nu Constituția sau legea.
Ca într-un film hollywoodian, s-a pus în aplicare o gamă întreagă de procedee criminale, – amenințări, presiuni, „proteste” la clinica și domiciliul deputatului, urmăriri, sechestrări, reapariție (într-o vie), declarații menite să calmeze opinia publică alarmată, apoi o nouă dispariție într-o direcție necunoscută, dându-ne senzația că asistăm la o răzbunare pusă la cale de o minte care nu își stabilește limite legale.
Statul capturat pe ascuns, îl vedem acum „sechestrat” în văzul tuturor, tocmai de cei care, ironia sorții, spun că Republica Moldova are viitor. Viitor ca pușcărie?
Efectul substanțelor psihotrope?
Nu este exclus că „răzgândirea” lui Gațcan să fi fost obținută prin aplicarea unor substanțe psihotrope (observația, expusă
Chiar dacă s-ar demonstra că Gațcan a primit bani pentru a adera la „Pro Moldova”, aceasta nu justifică răfuiala banditească, PSRM și Dodon nu pot substitui procuratura și instanțele de judecată.
E ca în divorț, trădarea și plecarea unuia dintre soți nu îi dă dreptul la răzbunare celuilalt, stăpânirea emoțiilor e semn de civilizare și de conformare legii. Formal, Gațcan are dreptul să plece din PSRM, cum a avut dreptul Dodon să plece din PCRM.
Partida prorusească nu va ceda puterea
E și un semnal că partida prorusească (ajutată de Moscova și serviciile ei) nu va ceda pârghiile puterii benevol, că s-a cramponat de ea pe mult timp și e capabilă de crimă pentru a o menține.
Dodon, în trufia lui fără margini, se mai și trădează. Avându-l în spatele său pe Putin, el se simte cel mai tare în parcare. Când spunea că nu va aproba un prim-ministru propus de o nouă majoritate parlamentară, președintele declara de fapt că e dispus să încalce Constituția.
Filip nu-și pune întrebări
E cel puțin ciudat faptul că deputații PD nu-și pun întrebări în legătură cu ce i s-a întâmplat lui Ștefan Gațcan, de ce a dispărut, ba și votează, în Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, împreună cu socialiștii, demisia acestuia în baza unei cereri pe care a prezentat-o Furculiță, în condițiile în care, în mesajul de până atunci, Gațcan nu pomenea nimic despre renunțarea la mandat și nu se știe unde se află el acum? Nu era logic să se aștepte apariția lui Gațcan?
Dl Filip a pronunțat joi de mai multe ori cuvântul ipocrizie la adresa „opoziției veritabile”, dar pe cât de sincer este el însuși apărând fărădelegile lui Dodon cu aceeași ardoare cu care le apăra pe ale lui Plahotniuc? Deși se declară proeuropean, dl Filip scuipă pe europenism, pe statul de drept, punând umărul la izolarea Republicii Moldova și transformarea ei într-un bastion rusesc. Și dacă dl Filip ar fi la fel de sincer precum le pretinde celor de
Stoianoglo vine în ajutor
Așa cum ne-a obișnuit deja, în momentele critice ale lui Dodon și ale guvernării în general, Procuratura Generală vine în ajutor. Ce coincidență! Tocmai joi dimineață, înainte de ședința în plen a Parlamenului, - nici mai devreme, nici mai târziu! - procurorii au mers cu percheziția la fostul sediu al PD, părăsit de Plahotniuc acum un an și ceva. Rostul acestei percheziții, dacă e altul, decât aruncarea de praf în ochii cetățenilor, a rămas o enigmă și poate ni se va comunica cu vreo ocazie similară. Tot joi, Alexandr Soianoglo trebuia să vină în Parlament să ceară ridicarea imunității lui Candu, a comunicat Batrîncea. Dar boicotul opoziției i-ar fi stricat planurile justițiare.
Folosirea atât de grosolană a numelui procurorului general în jocurile politice ale PSRM a determinat Procuratura Generală să vină cu un comunicat în care spune că nu are nevoie de intermediari pentru a-și face cunoscute intențiile. Totuși, faptul că socialiștii nu se stingheresc să recurgă la numele lui Stoianoglo ca sperietoare denotă „respectul” pe care i-l poartă noului procuror general. Știu ei ceva ce nu știm noi, probabil.
Ca orașul Glupovo (Tâmpești)
Nedispunând nici puterea, nici opoziția majoritatea în Parlament, Republica Moldova s-a pomenit, ca orașul Glupovo (Tâmpești), descris de Saltîkov-Șcedrin, într-o situație de impas: când mișcarea înainte e foarte grea, iar înapoi – imposibilă. Urnirea din punctul mort depinde de liderii PAS și PD. Numai că, ironia sorții, nici unii, nici alții nu vor să meargă înainte, primii se tem că-și vor păta hainele, iar ultimii nu au niciun interes. Impasul e stihia, e momentul lor de glorie.
ȘTIAȚI CĂ... aproximativ 80% din populația R. Moldova este alimentată cu apă din fluviul Nistru, iar capitala este dependentă în proporție de 98% de aceeași sursă: Cum a fost evitată o criză de apă vara trecută, când am avut o secetă severă
Peste 11 400 de familii din R. Moldova vor primi indemnizații unice în valoare de câte 3 300 de lei
Suma amenzilor aplicate persoanelor care au luat bani pentru a-și vinde votul la ultimele alegeri a crescut la peste 7,1 milioane de lei